Lepitaja: Tallinki väide hoiatusstreigi keelust ei vasta tõele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki laev.
Tallinki laev. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tallinki hinnangul on meremeeste ametiühingu kavandatav hoiatusstreik ebaseaduslik ning annaks võimaluse kohtusse pöörduda, kuid riiklik lepitaja lükkas selle väite ümber, vahendab ERR uudisteportaal.

Riiklik lepitaja Henn Pärn ütles ERR-i uudisteportaalile, et rahvusvaheliselt on tavaks käsitleda hoiatusstreiki kui väikest surveavaldust teisele poolele ja selle kohta reeglina piiranguid ei ole.

Küll on streigid keelatud, kui vaidlus on kohtus või tööinspektsioonis. Seega on streik ebaseaduslik siis, kui ta ei ole läbinud lepitusmenetlust, aga hoiatusstreiki sinna alla ei kvalifitseerita.

EMSA juhatuse esimees Jüri Lember kinnitas täna ERRi uudisteportaalile, et hoiatusstreik esmaspäeval toimub ning Tallinkil oleks kohtuga ähvardamise asemel targem läbirääkimistelaua taha istuda.

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) Tallinki usaldusisikud otsustasid neljapäeval, et esmaspäeval korraldatakse tunniajane hoiatusstreik AS Tallink Grupi poolt opereeritavatel laevadel.

EMSA põhjendas hoiatusstreigi läbiviimist Tallinki poolse läbirääkimiste venitamisega, mis pidid toimuma töötüli lahendamiseks ametiühingu, lepitaja ja tööandja vahel.

«Kohtumisel lepitajaga saime küll üle anda omapoolse informatsiooni, kuid tuli välja, et Tallinki juhtkond on puhkusel ning ühise istumise osas me kinnitust ei saanud. Sellise suhtumise peale ei jää muud üle, kui kaaluda hoiatusstreiki,» ütles EMSA juht Jüri Lember kolmapäeval BNSile.

Palgaläbirääkimised EMSA ja Tallinki vahel on käinud alates möödunud aasta septembrist, kuid tulemusteta. Seni on Tallink teinud läbirääkimistel palgatõusu pakkumisi, mis jäävad ligi kaks korda madalamaks keskmise palga kasvust Eesti viimase aasta jooksul, teatas ametiühing.

Tallink on seni pakkunud 38-eurost töötasu tõusu 707 euroselt põhipalgalt. EMSA nõudeks on kõigi laevapere liikmete põhipalkade kasv vähemalt 15 protsendi võrra.

Ametiühingu hinnangul ei vähendaks palgatõus olulisel määral ettevõtte kasumlikkust, sest kütuse hinnad maailmaturul on stabiliseerunud ja näitavad langustrendi. «Töötajate nõue ei vähenda oluliselt ettevõtte konkurentsivõimet küll aga parandab seda, tõstes töötajate motivatsiooni, teeninduskultuuri ja tagades kõrgema meresõiduohutuse,» seisab pressiteates.

Tallinki hinnangul on töötajate palgad juba praegu konkurentsivõimelised ning ületavad Eesti keskmist 10 protsendiga. Ettevõtte hinnangul ei arvesta ametiühingu pakkumine tegelikkusega.

Tallinkis töötab 1400 EMSA 2000 liikmest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles