Ministeerium prognoosib kaubavahetuse kahanemist ka detsembriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusministeerium.
Majandusministeerium. Foto: Peeter Langovits

Detsembris võivad prognooside kohaselt kaubavahetuse mahud eelmise kuuga võrreldes taas kahaneda, mille üheks põhjuseks on sesoonsed tegurid ehk pikad jõulupühad, kommenteeris juba kuus kuud järjest kestvat ekspordi langust majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Statistikaameti andmetel kahanes eksport mullu novembris eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 9 protsenti, ent import jäi aastatagusele tasemele. Hindade mõju arvestades oli ekspordi langus 7 protsenti ja ka import kahanes 1 protsendi võrra, sest ekspordihinnad langesid aastaga 1,5 protsenti ja impordihinnad tõusid 1,2 protsenti.

2013. aasta novembris jätkus ministeeriumi hinnangul majandususalduse tõus nii euroalal kui ka Euroopa Liidus tervikuna. Märgatavalt tõusis kuuga ka Eesti olulisemate kaubanduspartnerite Rootsi ja Soome majandususaldus, ent selle mõju ei ole veel jõudnud Eesti ekspordinäitajatesse. Hästi ei lähe endiselt Venemaa majandusel ning eksport sinna oli taas tugevas languses.

Samas oli 2012. aasta novembris ekspordimaht rekordiline, see andis ette kõrge võrdlusbaasi, mida on praeguses majanduskliimas raske ületada.

Detsembris oli ministeeriumi hinnangul eelmise aasta võrdlusbaas küllaltki madal, mistõttu võib aastases võrdluses jääda tulemus samale tasemele. Eesti Konjunktuuriinstituudi detsembri uuringus osalenud tööstusettevõtete ootused eksporttellimuste suhtes olid pessimistlikumad kui eelneval kuul. Vaid 8,4 protsenti nendest prognoosis tavapärasest suuremaid tellimusi, 59,4 protsendil jäid tellimused tavalisele tasemele ning 32,2 protsenti ootasid tellimuste kahanemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles