Tallink: meremeeste hoiatusstreik on ebaseaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM2:REISILAEVAD, REISISADAM, TALLINK :TALLINN, EESTI,17MAR10
Tallinki reisilaev BALTIC PRINCESS Tallinna reisisadamas
pl/FOTO PEETER LANGOVITS, POSTIMEES
TLNPM2:REISILAEVAD, REISISADAM, TALLINK :TALLINN, EESTI,17MAR10 Tallinki reisilaev BALTIC PRINCESS Tallinna reisisadamas pl/FOTO PEETER LANGOVITS, POSTIMEES Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

AS-i Tallink Grupp hinnangul on Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) poolt esmaspäevaks planeeritud tunniajane hoiatusstreik vastuolus kehtivate seadustega, teatas ettevõte EMSA neljapäevasele streigiteatele saadetud vastuskirjas.

EMSA initsiatiivil on Tallink Grupi ja EMSA vahelistesse palgaläbirääkimistesse kaasatud riiklik lepitaja, kellega Tallink Grupil on kokku lepitud esimene ametlik kohtumine 14. jaanuaril. Päev varem ehk 13. jaanuaril hoiatusstreigi korraldamine on Tallinki hinnangul vastuolus lepitusmenetluse eesmärgi ja mõttega ning võib Tallink Gruppi nõustavate juristide hinnangul olla ebaseaduslik. AS Tallink Grupp eeldab endiselt, et lepitusmenetlus on EMSA poolt algatatud eesmärgiga saavutada töötüli poolte vahel rahumeelne kokkulepe.

Tallink Grupp juhib reedel EMSA-le saadetud vastuskirjas tähelepanu, et ebaseadusliku streigi korraldamine annab ettevõttele võimaluse pöörduda hagiga kohtusse. Kui streigi ebaseaduslikkus leiab kohtus kinnitust, vastutavad streigiga tekitatud kahju eest selle korraldajad.

EMSA viimane palgatõusunõue 2014. aastaks on keskmiselt 20% (olenevalt ametikohast 15-27%). Tallink Grupi hinnangul on nii suur töötasude tõstmise soov ebarealistlik ja ei põhine majanduslikel argumentidel. Sellises mahus töötasude tõstmine tooks kaasa tööjõukulude kasvu ca 10 miljonit eurot aastas.

Tallink Grupi ettepanek töötasude tõusuks 2014. aastal on 5,5% ja 2015. aastal 3,0%. 2014. aastaks pakutud töötasude tõus viiks Tallink Grupi tütarettevõtete laevapereliikmete keskmise töötasu 1040 euroni ja arvestades juurde ka staažitasud 1097 euroni kuus.

Tallink Grupp ei planeeri hetkel hoiatusstreigi valguses muudatusi või tühistamisi laevade sõidugraafikutes, kuna täna pole lõpuni teada streigi toimumine ja ulatus. Kui streik leiab tõepoolest aset esmaspäeval ajavahemikus 13.30-14.30, on võimalikud kuni pooletunnised hilinemised sellesse vahemikku jäävatel väljumistel.

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) Tallinki usaldusisikud otsustasid neljapäeval, et esmaspäeval korraldatakse tunniajane hoiatusstreik AS Tallink Grupi poolt opereeritavatel laevadel.

EMSA põhjendas hoiatusstreigi läbiviimist Tallinki poolse läbirääkimiste venitamisega, mis pidid toimuma töötüli lahendamiseks ametiühingu, lepitaja ja tööandja vahel.

«Kohtumisel lepitajaga saime küll üle anda omapoolse informatsiooni, kuid tuli välja, et Tallinki juhtkond on puhkusel ning ühise istumise osas me kinnitust ei saanud. Sellise suhtumise peale ei jää muud üle, kui kaaluda hoiatusstreiki,» ütles EMSA juht Jüri Lember kolmapäeval BNSile.

Palgaläbirääkimised EMSA ja Tallinki vahel on käinud alates möödunud aasta septembrist, kuid tulemusteta. Seni on Tallink teinud läbirääkimistel palgatõusu pakkumisi, mis jäävad ligi kaks korda madalamaks keskmise palga kasvust Eesti viimase aasta jooksul, teatas ametiühing.

Tallink on seni pakkunud 38-eurost töötasu tõusu 707 euroselt põhipalgalt. EMSA nõudeks on kõigi laevapere liikmete põhipalkade kasv vähemalt 15 protsendi võrra.

Ametiühingu hinnangul ei vähendaks palgatõus olulisel määral ettevõtte kasumlikkust, sest kütuse hinnad maailmaturul on stabiliseerunud ja näitavad langustrendi. «Töötajate nõue ei vähenda oluliselt ettevõtte konkurentsivõimet küll aga parandab seda, tõstes töötajate motivatsiooni, teeninduskultuuri ja tagades kõrgema meresõiduohutuse,» seisab pressiteates.

Tallinki hinnangul on töötajate palgad juba praegu konkurentsivõimelised ning ületavad Eesti keskmist 10 protsendiga. Ettevõtte hinnangul ei arvesta ametiühingu pakkumine tegelikkusega.

Tallinkis töötab 1400 EMSA 2000 liikmest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles