Vitsur: madal hinnatõus on selge ohujoon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

LHV majandusanalüütik Heido Vitsuri hinnangul pole hindade stabiliseerumine sugugi majandusele hea.

«Kuigi hindade stabiliseerumine tarbijale meeldib, pole majanduse arengu seisukohalt sellel asjaolul sugugi positiivne tähendus,» ütles Vitsur. «Stagneerinud, eriti aga alanevad hinnad ei stimuleeri ettevõtjaid tootmisesse investeerima ega looma uusi töökohti, vaid vastupidi, neid hoopis vähendama, mis lõppkokkuvõttes võib viia raskelt pööratava deflatsioonilise spiraali tekkimisele. Ühest protsendist madalamaks langenud THI on paraku siin selgeks ohujooneks.»

Samas ei peitu deflatsioonilised riskid Vitsuri sõnul niivõrd Eesti kui Euroopa, eriti aga eurotsooni majanduses.

Aasta lõpul kujunenud trend, kus iga kuuga hinnad pigem veidi vähenesid, lubab Vitsuri sõnul eeldada, et alanud aasta hinnatõus jääb 1,5 ja 2 protsendi vahele, kuna nii Euroopas kui ka Eestis ei ole näha midagi, mis seda trendi murda võiks.

«Kuivõrd konvergents jätkub ja Eestis kasvavad sissetulekud mõnevõrra kiiremini kui Euroopas keskmiselt, siis on tõenäoline, et selle mõjul jääb meil hinnatõus nagu möödunud aasta lõpul kuni protsendipunkti võrra kõrgemaks kui Euroopas keskmiselt,» kirjeldas Vitsur.

Suure tõenäosusega alanud aastal mineraalsete kütuste hinnad Vitsuri hinnangul pigem langevad kui tõusevad ning alati volatiilsed toiduainete hinnad jäavad ka sel aastal vaatamata üldise hinnataseme stabiliseerumisele või alanemisele ikkagi kõikuma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles