Toidupoed: ostukorvi hinnatõus oli tagasihoidlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostukorv.
Ostukorv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti suurimad toidupoed sedastasid, et eelmisel aastal oli ostukorvi hinnatõus tagasihoidlik, mis tulenes nii mitmete toodete hinnalangusest maailmaturul kui ka klientide hinnatundlikkusest.

Selveri keti juht Andres Heinver tõi välja, et ostukorvi hinda mõjutas oluliselt kohvi hinna langus. «Kõige suurema languse tegi kohv, mida tarbitakse palju ning mille hind ostukorvi maksumust mõjutab,» ütles ta. «Teisalt on hakanud kohalikud tootjad tähtsustama kampaaniaid ning on aktiivselt varmad oma tooteid sooduspakkumistesse andma. Kliendid teevad varasemast ratsionaalsemaid valikuid, tarbivad targalt ning on juba harjunud ostma soodushinnaga tooteid.»

Eesti tootjate poolt Heinver mullu suurt hinnasurvet ei tunnetanud. «On siiski tooteid, mille puhul oleme sesoonse lühiajalise hinnatõusu alla neelanud ja oma marginaalist katnud. Samuti on kaupu, mille sisseostuhind on meie jaoks tõusnud rohkem kui väljamüügihind tarbijale. Lähtume iga hinnamuutuse puhul konkreetsest tootest,» rääkis Heinver.

Prisma Peremarketi ostujuht Tiia Karu ütles, et nad on alati kahepoolse hinnasurve vahel, kuid põhiliste ostukorvitoodete hindade tõus klientidele jäi aga tugeva konkurentsi tõttu Eesti jaeturul üsna tagasihoidlikuks. «Ühelt poolt kasvavad sisseostuhinnad ja teisalt ootab turg madalaid hindu kauplustes. Suurem surve sisseostuhindadele oli näiteks kalatoodete segmendis,» ütles Karu.

Rimi pressiesindaja Katrin Bats ütles, et möödunud aastal kõikusid paljude toiduainete hinnad. «Samas, erinevate toidukategooriate lõikes olid hinnakõikumised väga erinevad. Põhitoiduainetest suuremad grupid, mille hinnad langesid, olid kohv, munad ja suhkur. Samas jahutatud kala (eriti lõhe ja forelli) ning liha hinnad tõusid. Erakordne oli ka puu- ja köögivilja hinnakõikumine. Aasta alguses pidime tunnistama hinnatõusu, ent erakordselt ilus suvi langetas puu- ja köögivilja hinda aasta teises pooles, kuna saagikus oli kõrge,» selgitas Bats.

Tarbijahinnaindeksi järgi tõusis toiduainete hind aastaga 4,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles