Fosforiit kummitab taas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fosforiit.
Fosforiit. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Meie iseseisvusvõitlusele hoo sisse andnud Virumaa fosforiit on taas muutumas kuumaks teemaks.

Viru Keemia Grupp on selgelt väljendanud soovi alustada Rakvere maardla Sonda piirkonnas leiduva maavara uuringuid ning positiivse uurimistulemuse korral mõistagi ka selle kaevandamist, kirjutab Maalehe ajakirjanik Alo Lõhmus ERRi uudisteportaalis.

Lõhmus toob välja, et Eesti maapõues on rohkem fosforiiti kui mujal Euroopas ning see võiks tuua Eestile ohtralt rikkust, kuid keskkonnaprobleemid, millele osutati fosforiidivastases võitluses veerand sajandit tagasi, ei ole aktuaalsust kaotanud praegugi, ükskõik millist mesijuttu «vahepeal arenenud tehnoloogiast» meile ka ei räägitaks.

«Töösturite ning neid toetavate teadlaste ja poliitikute retoorikas kõlab sageli mõte, et maavarad on riigi omad ning riik peab nad «teenima panema», neist tulu saama. Olen veendunud, et Eesti peamine vara on puhas loodus, see tähendab puhas vesi, õhk, metsad, maapind ja kõige selle keskel elavad inimesed,» kirjutas Lõhmus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles