Iirimaa võttis võidukalt laenu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlased.
Iirlased. Foto: SCANPIX

Investorid haarasid eile üliagaralt 10-aastaseid Iiri riigivõlakirju.

Iirimaa, mis pidi 2010. aastal leppima alandava rahvusvahelise abipaketiga, müüs 10-aastase tähtajaga võlakirju 3,75 miljardi euro eest, kusjuures tellimusi kogunes lausa 14 miljardi euro väärtuses.

Kuna nõudlus oli tohutu, jäid tootlused iirlaste jaoks kõigest 3,5 protsendi peale, rõhutades rabavat pööret riigis, kirjutab Wall Street Journal.

Alles 2011. aasta suvel olid 10-aastaste Iiri riigivõlakirjade tootlused – mis on hindadega pöördvõrdelised – umbkaudu 14 protsendi peal. 

Kolm aastat tagasi kõikus Iirimaa finantskuristiku serval, pangandus oli eluasememulli lõhkemise tõttu sisuliselt kokku varisemas. Pankade päästmiseks tuli võtta Euroopa Liidult ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt 67,5 miljardit eurot laenu, millega kaasnesid karmid kasinustingimused.

Valitsus hoidis aga meetmete ebapopulaarsusest hoolimata kindlat joont ning nüüd on majandusväljavaated meeldivamad ja investorite usaldus taastumas. 

Analüütikud ennustavad riigile alanud aastaks 1,5-protsendilist majanduskasvu. Samas tuletavad vaatlejad meelde, et Iirimaal on siiski kaelas üks euroala suuremaid eelarvepuudujääke – riskid pole veel seljataga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles