Nafta hind langes vaatamata Gruusia kriisile

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid Kaspia merel.
Naftapuurtornid Kaspia merel. Foto: SCANPIX

Toornafta hind maailmaturul on langenud, kuigi Lõuna-Osseetia kriis seadis ohtu tähtsa naftatransporditee Kaspia merelt lääneturgudele.

Konflikti puhkedes eelmisel nädalal maksis barrel veidi üle 120 dollari, eile õhtuks oli hind vajunud 112 dollari lähedusse, vahendas AFP.

Nafta hinna reageerimine näitab, missuguse suurusjärguga asjad mõjuvad hinnale ja millised mitte.

Uudised maailmamajanduse nõrgenemisest ja nõudluse vähenemisest toornafta vastu lääneriikides seletavad ära hinnaarengu, kuna Kaukaasia ei kuulu maailma tähtsaimate naftatootjate hulka.

Suurim Kaspia naftatarnete katkemine ei olnud tingitud Lõuna-Osseetia sõjast, vaid kurdi mässuliste rünnakust Türgis.

Mööda Kaspia merd Gruusia kaudu Türgis asuvasse Ceyhani suunduv naftatoru on katki eelmisest nädalast saadik, kui mässulised õhkasid toru Ida-Türgis.

Lisaks sellele teatas Gruusia Vene vägede rünnakust naftatorustikule eile. Võimalikud purustused pole veel teada.

Türgi kinnitas, et naftatorustik tehakse varsti korda. Naftaanalüütik Paul Stevens rääkis AFP-le, et ka paarinädalane paus naftatarnetes Ceyhani torustiku kaudu ei mõjuta palju toornafta hinda maailmaturul.

Eile teatas Briti naftakompanii BP kolmest kahe naftatorustiku sulgemisest Gruusias, vahendas BBC. Firma pani kinni Aserbaidžaanist läbi Gruusia kulgeva torustiku ja Kaspia merelt Gruusia kaudu Türki suunduva torustiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles