Kangur: maksa laenud buumi ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Kangur (Kroonika).
Paavo Kangur (Kroonika). Foto: Erakogu

Vahel on kasulik heita pilk mikromajanduse toimimisse mõistmaks terviku käitumist. Homme tähistab oma 140 aastapäeva Kunda tsemenditehas.

20 aastat tagasi käisid ägedad võimumängud Kunda tehase erastamiseks, mida tol ajal nimetati investori kaasamiseks. See on ainus kord kui Eesti tehase erastamisesse on sekkunud võimuka Kennedy klanni liige - USA senaator Edward Kenndy.

Eesti põrkusid Skandinaavia- Soome ja Ameerika-Kreeka konsortsiumi huvid. Soomlased kartsid, et Kunda odav tsement tungib nende turule ja ameeriklased otsisid odavat tsementi Kesk-Euroopa ülesehitamiseks.

Eestlased ei suutnud otsustada, keda valida. Tollane peaminister Edgar Savisaar oli ameeriklaste poolt aga ehitusministeeriumi ja tehase juhtkonna sümpaatia (Aadu Kana ja Enn Raua isikus)  kaldus soomlaste poolele, kellega oli lihtsam suhelda.  

Lõpuks leppisid mõlemad pooled kokku ja tulid koos investoriteks, kuid raha kraanid avanesid alles peale Vene vägede väljaviimist Eestist. Enne seda olid rahvusvahelised organisatsioonid viisakal äraootaval seisukohal.

90ndate alguses võitles Kunda tehas ellujäämise eest, sest turg kadus. Tänu ehitatud sadamale suudeti klinkrit ehk jahvatamata toortsementi müüa Saksa ja Hollandi turule. Buumi ajal aga muutus tehas ülikasumlikuks ja pääses Eesti väärtuslikemate ettevõtete TOPi.

Täna kuulub ettevõte Heidelberg Cement gruppi, kus langetatakse Eestile ja Kundale olulisi otsuseid.  Eestis on mitmekihiline ehitusmaterjalitööstus, mis suures osas sõltub kohalikust tsemendist ja selle ühtlasest kvaliteedist.

ASi Kunda Nordic Tsement juhtumist võib õppida järgmisi äritõdesid:

- Maksa oma laenud buumi ajal ja mine kriisile vastu võlavabalt. Siis on lihtsam läbi viia ka fitness programmi – selle peene sõnaga nimetakse grupis kokkuhoidu.

- Kui lähiturgudel ei saa  müüa, siis müüge kaugele. Läinud aastal laaditi neli-viis 50 000 tonnist laeva Brasiilia  ja Aafrika turule.

- Kasumlikum on müüa ikkagi lähiturgudel aga see nõuab kõva lobby. Üks suurimaid tarbijaid oleks kohe üle mere asuv gaasitorude betooniga katmise tehas Soomes, kuid Eestis suhtuti sellesse projekti teadagi kuidas.

- Ka traditsioonile tööstus toodab kasumit, annab tööd, maksab makse ja suudab innovatiivne olla.

- Mida suurem on turg, seda rohkem saab teenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles