Finnwatch: Soome ettevõtetel on maksuparadiisides sadu tütarfirmasid

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromündid
Euromündid Foto: SCANPIX

Uuringufirma Finnwatch andmetel on Soome ettevõtetel maksuparadiisides sadu tütarfirmasid.

Uuring « Messinkilaattojen valtakunta» («Messingplaatide riik») näitab, et paarikümnel suurimal Soome firmal on maksuparadiisides 225 tütarettevõtet. Kõigil Soome firmadel on neid aga kokku enam kui 400, kuid see pole kogu tõde, kirjutab Iltalehti.

«Tegelikkuses on neid veelgi rohkem, sest kõigi kohta ei ole andmeid,» kinnitas Finnwatchi ekspert Matti Ylönen.

Värske uuringu järgi on taolisi firmasid enim ehk 143 Hollandis. «Seal on riiulifirmasid rohkem kui üheski teises Euroopa riigis. Ka Soome ettevõtete äritegevuses on need kasutusel,» ütles Ylönen.

Madalmaadele järgnevad Belgia, Singapur, Šveits, Iiri, Hongkong, Luksemburg ja Küpros.

Ylöneni sõnul oli üllatav, et nii suur osa Soomega seotud investeeringutest tehakse just läbi Hollandis registreeritud holdingfirmade. «Suurusjärk jääb mitme miljardi juurde,» lisas ta.

Eksperdi sõnul on Holland omamoodi vahepeatuseks, kuna suur osa investeeringutest suunatakse sealt edasi teistesse riikidesse.

Soomes tehtud investeeringutest jõuavad miljardid hiljem ringiga tagasi. «Tagasi laekuva rahasumma suurus oli üllatav. Võib vaid oletada, mis selle taga on. Üks põhjus on kindlasti maksusoodustuste taotlemine, kuid neid võib olla ka teisi,» rääkis ta.

Suurfirmade maksuvarje tõttu jääb riik aastas ilma ligi 320 miljoni euroni ulatuvast maksutulust. Ylöneni sõnul võib see number olla veelgi suurem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles