Uuring: ettevõtjad on tuleviku suhtes optimistlikud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ Scanpix.

Aprillis KPMG korraldatud ettevõtjate küsitlus «Majanduse pulss 2010» näitas mõõdukat optimismi: enamik neist ootab kaheprotsendilist majanduskasvu ja välisinvesteeringute sissevoolu jätkumist.


Tervelt 61 protsenti küsitletud ettevõtete juhtidest lootis selleks aastaks 1-2 protsendi suurust majanduskasvu ja viiendik arvas, et SKT jääb samale tasemele. Majanduse edasist langust ennustas 19 protsenti vastanuist.

Küsitluse kohaselt usub üle poole ettevõtjatest, et töötleva tööstuse panus lisandväärtuse loomisse suureneb, ligi kolmandik leidis, et SKT-sse panustavad oluliselt ka hulgi- ja jaekaubanduse ettevõtted.

Kui varem räägiti Eestist kui väga atraktiivsest investeerimispaigast, siis nüüd on see usk mõnevõrra kõikuma löönud. Vaid 14 protsenti küsitlusele vastanutest ütles, et Eesti kuulub Euroopa atraktiivsemate investeerimispiirkondade hulka. Ligi pooled arvasid, et Eesti ei eristu selles osas teistest Kesk- ja Ida-Euroopa riikidest.

KPMG Baltics juhatuse liige Andres Root ütles, et Eestile seab siin piirid meie väiksus. Kui Põhjamaade jaoks oleme endiselt huvitavad, siis näiteks Hiina või Lõuna-Korea otsivad märksa suuremaid mahtusid.

Siiski usub üle poole ettevõtjaist, et järgneva aasta jooksul välisinvesteeringud Eestisse kasvavad ja 36 protsenti loodab nende samale tasemele jäämist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles