Hardo Pajula: Läänemere piirkond on kui Euroopa Lõuna-Korea

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB ökonomist Hardo Pajula.
SEB ökonomist Hardo Pajula. Foto: Liis Treimann.

SEB ökonomist Hardo Pajula ütles täna Oracle’i poolt korraldatud IT-konverentsil, et Läänemere piirkonda võib käsitleda kui Euroopas asuvat Lõuna-Koread, mis nii rahvaarvult kui majanduse mahult on üsna suur ja arvestatav turg.


Pajula märkis, et kui vaadata kaardil Läänemere ümbrust, kujutab see endast justkui Euroopas asuvat järve, mille ümber asuvad üheksa riiki.

Kui nende riikide rahvaarv kokku lüüa (Saksamaa, Poola ja Venemaa puhul vaid nende riikide mereäärsed piirkonnad), ulatub piirkonna rahvastik umbes 47 miljoni elanikuni. Sama piirkonna majanduslik toodang ulatub aga hinnanguliselt 1,2 triljoni dollarini. Need numbrid on aga võrreldavad Lõuna-Korea rahvaarvu ning SKTga.

Pajula sõnul pole maailmas just palju selliseid piirkondi, kus võiks toimuda Läänemere riikidega sarnane konvergents.

Samas lisas SEB ökonomist, et Läänemere riigid võiksid tänapäevalgi lähtuda kunagise Hansa liidu põhimõtetest,  mil regiooni erinevate piirkondade vahel toimus aktiivne kaubavahetus.

Hansa liidu põhimõtetele sarnenev tihe koostöö aitaks Pajula hinnangul taastuda piirkonna majanduskasvul, millest saaksid osa kõik ettevõtlusvaldkonnad.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles