EVR Cargo kaubamaht vähenes 13,5 protsenti

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubarongid.
Kaubarongid. Foto: Peeter Langovits

Eesti riigile kuuluva raudtee-kaubaveoettevõtte EVR Cargo veomahuks möödunud aastal kujunes kokku 15,9 miljonit tonni, jäädes ülemöödunud aastale alla 13,5 protsenti.

Detsembri tulemus oli eelmise aasta lõikes teiseks parim, ulatudes 1,52 miljoni tonnini, teatas ettevõte.

EVR Cargo juhatuse esimehe Ahto Altjõe sõnul oli mullune veomahtude vähenemine ebameeldiv areng, kuid viimasele viiele aastale tagasi vaadates ei ole siiski põhjust tulemuse üle nuriseda.

«2009. aastal oli EVR Cargo veomaht vaid 11 miljonit tonni ning järgneval aastal pisut üle 13 miljoni tonni, vahepealsed mahukad projektid kasvatasid 2011. ja 2012. aastal veomahud üle 18 miljoni tonni, mida paraku ei õnnestunud mullu korrata,» märkis Altjõe. 

«Alanud aasta peamisteks eesmärkideks on hoida kaubaveomahte mullusega samal tasemel, jõuliselt arendada konteinervedude segmenti ning uuendada kiiresti amortiseeruvat manöövervedurite parki,» lisas ta. 

2013. aastat iseloomustab raudteevedudes üleüldine veomahtude langus –  11 kuu tulemuste põhjal olid veomahud Läti raudteel vähenenud 9 protsenti, Leedu raudteel 3 protsenti ja Vene raudteel 3 protsenti võrreldes eelneva aastaga.

EVR Cargo kogumahtu mõjutas olulisel määral ka Valgevenest pärinevate naftasaaduste veo märkimisväärne vähenemine. Lisaks kehtivad Eesti suunal endiselt veoplaanide ja läbilaskevõime osas mõningad piirangud.

«Viimastel aastatel suurt mõju avaldanud Venemaa üldine transpordipoliitika, mis seab prioriteediks kaupade vahendamise läbi enda sadamate, jätkub kindlasti ka edaspidi,» ütles Altjõe, tuues näiteks lähinaabruses asuva Ust-Luga sadama, kus veomahud on vastupidiselt üldisele trendile suurenenud viimase aastaga 35 protsenti enam kui 60 miljoni tonnini aastas. 

Konteinervedude veomaht kasvas eelmisel aastal rekordilise 62 000 konteinerühikuni (TEU), suurenedes ülemöödunud aastaga võrreldes 27 protsenti. Peamised sihtkohad olid mullu Moskva ja Kaluga Venemaal, teistest sihtmaadest andsid olulise panuse vedu Afghanistani, Usbekistani, Kõrgõstani ning Kasahstani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles