USA keskpank sai esimese naisjuhi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga uus juht Janet Yellen nimetati ametisse.
USA keskpanga uus juht Janet Yellen nimetati ametisse. Foto: Reuters / Scanpix

USA senat kinnitas esmaspäeval Janet Yelleni keskpanga juhiks.

Yellen (67) kogus 100-liikmelise senati hääletusel 56 poolt- ja 26 vastuhäält. Temast saab panga ajaloo esimene naisjuht.

«Ameeriklased võivad tunda end kindlalt, et just tema juhib meie keskpanka ajal, mil riik taastub jätkuvalt majanduskriisist,» ütles senati panganduskomitee demokraadist juht Tim Johnson.

«Doktor Yelleni juhiomadused on olulised ka selleks, et viia lõpule Wall Streeti reform ja jätkata meie finantssektori stabiilsuse suurendamist,» lisas ta.

Keskpanga praegune juht Ben Bernanke lahkub kaheksa-aastase ametiaja järel 31. jaanuaril ametist.

Yellen on keskpanga juhi asetäitjana töötanud alates 2010. aastast.

Demokraatide läbisurutud muudatuse järel vajas Yellen senise 60 toetushääle asemel lihthäälteenamust ehk 51 senaatori toetust.
Ta on teinud endale nime California Ülikooli majandusteadlase ja keskpanga kauaaegse poliitikakujundajana, tema teeneks peetakse keskendumist tööpuuduse vähendamisele ja keskpanga rahapoliitika avalikku selgitamist.

President Barack Obama ütles oktoobris Yelleni kandidatuuri esitades, et ta on erakordselt sobiv inimene ühele kõige tähtsamale ametikohale maailmas. «Ta on end tõestanud liider ja ta on karm. Mitte ainult seetõttu, et ta on Brooklynist,» ütles Obama.

Riigipea väitel hoiatas Yellen varakult mulli eest elamumajanduses ja finantssüsteemis, mis viis aastail 2008-2009 majanduskriisini.

Yellen on avaldanud toetust Bernanke liinile, mille keskmes on olnud keskpanga rahamahu (QE) poliitika.

Tema perekonda võib iseloomustada mini-mõttekojana majanduse alal. Abikaasa George Akerlof on Nobeli majanduspreemia laureaat ning töötab praegu Rahvusvahelises Valuutafondis (IMF).

Poeg Robert Akerlof on Warwicki ülikooli majanduse abiprofessor.

«Kui te veedaksite õhtu meie majas, kuuleksite te tõenäoliselt õhtusöögilaua ääres arutelu majanduse üle,» on Yellen öelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles