Saksamaa pani Euroopa ühtsuse proovile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: AFP/SCANPIX

Pärast seda, kui Saksamaa liitlaste meelehärmiks ühepoolselt väärtpaberite katteta müügi keelustas, näib võlakriisis Euroopa üksmeel seisvat savijalgadel.

Kehtestades keelu ilma teisi Euroopa riike hoiatamata, andis Saksamaa hoobi globaalsetele aktsiaturgudele ning kukutas euro dollari suhtes taas nelja aasta rekordmadalustesse.

Angela Merkel ütles eile Saksa parlamendile ilma vähimagi patukahetsuse varjundita, et eurotsooni kriis on Euroopa Liidu jaoks rängim katsumus alates selle loomisest.

«See on elu ja surma küsimus,» ütles ta. «Euro on ohus. Kui langeb euro, langeb ka Euroopa. Kui meid saadab edu, on ka Euroopa tänu sellele tugevam.»

Ametiisikud Brüsselis, Pariisis ja teistes Euroopa Liidu pealinnades isegi ei üritanud varjata oma üllatust ja pahameelt, et Saksamaa sellise ootamatu liigutusega katteta müügi – ehk siis selliste aktsiate ja võlakirjade müügi, mida tegelikult ei omata või mis on laenatud – ära keelas. Enamike hinnangul on tegemist järeleandmisega kodusele poliitilisele survele.

Keeld puudutab Saksamaa 10 kõige olulisemat aktsiat ning eurotsooni riigivõlakirju ja nende krediidikindlustuse instrumente. Maakleritel on keelatud neid instrumente müüa, kui nad ei ole neid esmalt laenanud või nende laenamiseks samme astunud.

Eriti kriitiliselt oli meelestatud Prantsusmaa. Rahandusminister Christine Lagarde ütles, et Berliin oleks pidanud enne teiste valitsustega rääkima. Tema sõnul võib sakslaste samm tõkestada likviidsusvood võlaturgudel, eriti nende riikide jaoks, kel eelarvetega raskusi on.

Itaalia keskpanga president ja ülemaailmse finantsstabiilsuse nõukogu esimees Mario Draghi pöördus riikide poole üleskutsega mitte loobuda koostööst ja koordineeritud lähenemisest.

«Praegusel kriitilisel hetkel on eluliselt tähtis, et me teeme rahvusvahelise finantssüsteemi reformimise nimel jätkuvalt koostööd ning säilitame oma usu rahvusvahelise koostöö õnnestumisse,» ütles ta Financial Timesile.

Rahandusministrid kohtuvad homme Brüsselis, et katsuda kokku leppida, mida eurotsooni stabiliseerimiseks ette võtta ja kuidas reformida bloki majandusjuhtimist.

FTSE Eurofirst 300 indeks oli eilse börsipäeva lõpuks 2,9 protsenti all, FTSE 100 kukkus 2,8 protsendi võrra. Langesid ka finantsasutuste aktsiad, Deutsche Bank kukkus 2,9 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles