Soros: euro võib kogu EL-i hävitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari päritolu USA miljardärist suurinvestor ja filantroop George Soros
Ungari päritolu USA miljardärist suurinvestor ja filantroop George Soros Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liit on liikumas pikaajalisse majandusseisakusse ning kuigi üksikud riigid võivad seisakuaja üle elada, võib see EL-i kui riikide lõpuleviimata ühenduse hävitada, vahendas ERR uudisteportaal miljardär ja filantroop George Sorose project-syndicate.org.jt. antud kommentaare.

Sorose hinnangul on Euroopa sattumas olukorda, mis on võrreldav Jaapani «kaotatud aastakümne» ehk olematu majanduskasvuga, Saksa marga eeskujul loodud ühisvaluuta euro on aga «saatusliku veaga».

«Ühise keskpanga loomine ilma ühise rahandusministeeriumita tähendab seda, et riikide võlad on nomineeritud valuutas, mida ükski riik ei kontrolli, tehes nad altiks maksejõuetuse riskile,» kirjutas Soros. Tema sõnul sattus mitu liikmesriiki 2008. aasta krahhi tagajärjel üle jõu käivatesse võlgadesse ning eurotsoon jagunes püsivalt võlguolevateks ja võlausaldajateks riikideks.

Soros on selle probleemi lahendamiseks sageli nõudnud eurotsooni riikide ühiste võlakirjade kasutuselevõttu ning kordab seda nõudmist uuesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles