USA minister saabub Saksamaale sisenõudlust utsitama

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jack Lew
Jack Lew Foto: SCANPIX

Sel nädalal tuleb USA rahandusminister Jack Lew Euroopasse survestama Saksamaad suurema sisenõudluse suunas.

Lew kohtub kesknädalal Saksa rahandusministri Wolfgang Schäublega, kirjutab Financial Times.

Alles kaks kuud tagasi mõistis USA hukka Saksamaa kui eduka eksportija suure jooksevkonto ülejäägi, mis ähvardavat Euroopa ja terve maailma majandust «deflatsioonitrendiga».

«Meie meelest on Saksamaa nõrk sisenõudlus pärssinud euroala ja kogu maailma majanduskasvu,» ütles Lew’ visiidi künnisel kõrge USA rahandusministeeriumi ametnik, andes mõista, et sealse valitsuse jaoks on probleem jätkuvalt aktuaalne. Ametnik märkis, et samasugust muret on Saksa majanduse suhtes väljendanud ka Euroopa Komisjon.

Saksamaa andis USA oktoobrikuisele kriitikale kohese ja vihase vastulöögi. Ilmselt ootab Lew’d seekord sama saatus, eeldab Financial Times – Euroopa standardite järgi on Saksa majandus hea tervise juures ning töötusmäär madal, nii ei näe sealsed ametnikud mingit tarvidust tarbimist dramaatiliselt kannustada.

Saksa analüütikute hinnangul peaks uue koalitsiooni poolt plaanitud pensionikasv ja miinimumpalk küll tarbimist kergelt kosutama, kuid kõige selle rakendamine võtab oma aja.

Koalitsioon on lubanud ka tulla vastu palvetele investeerida riigi vananevasse infrastruktuuri, kuid üksnes siis, kui maksud ja võlad ei kasva.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles