Kataloonia president palub ELi peaministritelt iseseisvuseks tuge

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseseisvuse igatsejad Kataloonia ja Roheneemesaarte jalgpallimeeskondade sõpruskohtumisel Kataloonia pealinnas Barcelonas läinud aasta 30. detsembril.
Iseseisvuse igatsejad Kataloonia ja Roheneemesaarte jalgpallimeeskondade sõpruskohtumisel Kataloonia pealinnas Barcelonas läinud aasta 30. detsembril. Foto: AP

Kataloonia president Artur Mas on pöördnud Euroopa Liidu liikmesriikide valitsusjuhtide poole palvega toetada neid iseseisvusreferendumi korraldamisel alanud aasta novembris, millele Hispaania keskvalitsus üha vihasemalt vastu seisab.

Detsembris teelesaadetud kirjades taotleb Mas Euroopa liidrite tuge rahvahääletusele, mida Mariano Rajoy keskvalitsus nimetab põhiseadusvastaseks ja lubamatuks.

«Vastupidiselt mõnedele raportitele on olemas terve rida õiguslikke ja põhiseaduslikke võimalusi selle referendumi korraldamiseks Kataloonias,» kirjutas Mas 20. detsembril Saksa kantslerile Angela Merkelile. Nagu vahendab New York Times, on kiri, mis on saadetud ka ülejäänud 27 ELi liidrile, avaldatud Masi ametlikul veebilehel.

«Ma olen veendunud, et võin arvestada teie toetusega rahumeelsele, demokraatlikule, läbipaistvale ja euroopalikule protsessile, millele mina ja valdav enamus katalaane on jäägitult pühendunud,» kirjutas Mas.

Lisaks mainitud kirjale on Kataloonia regionaalvalitsus saatnud 45 riigile märgukirjad, milles loetleb piirkonna plusse: tegemist on ekspordist kantud majandusega ELi südames, mille liikmeks tahetakse jääda ka iseseisvana.

Rahvaküsitluste valguses on katalaanid ülekaalukalt seda meelt, et neile tuleb anda võimalus oma saatuse üle ise otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles