Palts: euro kasutuselevõtt on Lätile üheselt positiivne

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts
Mait Palts Foto: Toomas Tatar / Postimees

Kaubandus- ja tööstuskoja peadirektori Mait Paltsi hinnangul on Läti majanduse jaoks euro kasutuselevõtt üheselt positiivne ning negatiivseid aspekte ta selles ei näe.

Läti majanduse jaoks on euro kasutuselevõtt kindlasti positiivne. Negatiivseid aspekte ma selles ei näe. Samas, kui suureks mõju kujuneb, näitab aeg ja eks see sõltub ka sellest, kuidas lätlased ise oskavad seda näiteks investeeringute meelitamisel ära kasutada.

Kui võrrelda mõjusid, mis olid euro tulekul Eestile ja nüüd Lätile, siis usun, et meie jaoks oli positiivne mõju just majandusliku kindlustunde ja valuutariski kadumise näol suurem, kui see täna Lätile on. Arvestades just üldist majanduskliimat nii Euroopas kui maailmas euro kasutuselevõtu ajal.

Meie jaoks oli aeg kindlasti keerulisem ja seetõttu kindlustundest saadav võit suurem. Tähelepanu saab Läti aga kindlasti ja kuna Riia on olnud investeeringute jaoks alati tugev alternatiiv, kui vaadata Balti riike kõrvuti, siis üks pluss juurde või miinus vähemaks on euro tulekuga neile kindlasti tagatud.

Kas sellest investorite silmis piisab, sõltub kindlasti ka tegevusvaldkonnast ja nende senistest kogemustest Lätis.

Ma ei usu, et Leedu jaoks sellest midagi halvemaks muutub, et Läti läks eurole varem üle. Seda enam, et nad on väljendanud soovi euro 2015. aastal kasutusele võtta. Kuna kolme riigi majandussidemed on aga tihedad ja riikide rahanduse stabiilsus regioonis tervikuna väga oluline, siis on kindlasti oluline, et euro kasutuselevõtt ka Leedus viivitusteta teoks saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles