Uuring: eestlased on vähem jooma hakanud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Konjunktuuriinstituudis (EKI) valminud uuringu kohaselt on eestlaste alkoholitarbimine viimasel aastal oluliselt kahanenud.

Kui 2007. aastal tarbisid Eesti elanikud veel 12,6 liitri absoluutalkoholi ühe elaniku kohta aastas, siis 2008. aastal oli see number 12,1 ja mullu juba 10,2 liitrit.

EKI direktori Marje Josingu sõnul on see hea uudis, mis näitab , et oleme buumieelsel 2005-2006. aasta tasemel.

Muret teeb aga Josingu sõnul asjaolu, et eestlased joovad kanget ja palju korraga. Kange alkoholi osa üldises alkoholi tarbimises on meil suurem kui Soomes.

Põhjamaade seas, kus kangema kraami pruukimine on samuti vähenenud, oleme siiski kindlalt esirinnas. Josingu sõnul on alkoholi tarbimise langus Eesti võrreldav SKT langusega ja tegelikult ongi üks mõjuritest hind. Selge on see, et kui raha vähem, siis ostetakse ka alkoholi vähem.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et on rõõmustav, et legaalse alkoholi tarbimise vähenemisega samaväärselt pole hakatud rohkem salaalkoholi tarbima. Muret teeb tema sõnul eelkõige alkoholi liig hea kättesaadavus, mille vähendamiseks tuleks kiiresti samme astuda.

Uuring näitas, et ligi viiendik saab kangema kraami kätte kas oma majast või naabermajast, 68 protsendil jäi aga lähim pood kümne minuti kaugusele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles