Portaal: aasta kokkuvõttes oli soodsaim elektri börsipakett

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Margus Ansu ja Artur Kuusi fotomontaaž

Populaarseima börsipaketi elektritarbijad said avalike hinnakirjade järgi detsembris 20 protsenti soodsama arve kui levinuima fikseeritud hinnaga paketi kasutajad, näitab hinnavõrdlusportaali Energiaturg.ee analüüs. Börsipakett on olnud tarbijatele soodsam valik ka aasta kokkuvõttes.

«Börsihinnad on madalad olnud tänu keskmisest kõrgematele temperatuuridele, tavapärasest suuremale sademete hulgale ja tugevale tuulele. Viimasel nädalal on hinnad olnud eriti madalad, kuna pühade ajal oli nõudlus väike,» ütles Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Börsi- ja fikseeritud paketi võrdlus näitab, et detsembris oli näiteks 1750 kWh aastatarbimisega korteril börsihinnaga pakett koos käibemaksuga 1,85 eurot odavam kui enimvalitud fikseeritud hinnaga leping. Elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe oli detsembris 23,77 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Tamme sõnul oli esimesel avatud elektrituru aastal börsipakett tarbijatele viis protsenti soodsam valik. «Aasta alguses olid tarbijad rohkem riskialdis ja otsustasid ka börsipaketi kasuks, kuid pärast juunikuu ootamatuid börsihinna kõikumisi muutusid tarbijate valikud ettevaatlikumaks. Uue aasta alguses ilmuv statistika näitab ka täpsemalt, millised olid tarbijate valikud aasta lõpus, mil kaotasid kehtivuse ligi veerand miljoni tarbija üheaastased elektrilepingud,» selgitas Tamm.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles