Võrdlus: meie võrgutasud on soomlaste omadest kallimad

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu 11 kuu keskmine Eesti elektri börsihind on olnud 0,2 senti kallim kui Soomes.
Tänavu 11 kuu keskmine Eesti elektri börsihind on olnud 0,2 senti kallim kui Soomes. Foto: Andres Haabu / Postimees

Soome elektrifirma juurdehindlus on Eesti omast üle nelja korra suurem, aga naabrite võrgutasud üle kahe korra odavamad, kirjutab Õhtuleht.

Eesti ja Soome vaheline teine merekaabel EstLink 2 peaks plaani järgi käiku minema tuleva aasta veebruari algul. Sellega loodetakse Soome lahele tekkinud pudelikael kaotada ja Eesti elektri hinda Soome omaga ühtlustada. Eesti ja Soome elektri hind on praegugi üsna sarnased, erinevused tulevad maksudest ja marginaalidest, aga neid merekaabel ei muuda.

Tänavu 11 kuu keskmine Eesti elektri börsihind on olnud 0,2 senti kallim kui Soomes - vastavalt 4,37 senti ja 4,17 senti kilovatt-tund, kui aga kõrvutada Eesti ja Soome võrdsete perede elektriarveid, on vahe suurem.

Kuigi enamasti kiidetakse, et Eesti elektriarvetel pole püsitasusid, ei tähenda see, et arved selle võrra väiksemad oleksid. Aktsiis ja taastuvenergiatasud tunduvad soomlaste püsitasu kõrval väikesed, kuid kasvavad iga kulutatud kilovatt-tunniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles