«Made in» märgistus võib saada kohustuslikuks

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Made in märgised on Euroopa Liidus praegu vabatahtlikud.
Made in märgised on Euroopa Liidus praegu vabatahtlikud. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament rõhutab täna vastu võetud eelnõus, et riiete päritolumaa märgistuse ehk made in sildi kasutamine Euroopas müüdavatel riietel peaks olema kohustuslik.


Europarlamendi teate kohastel võib peatselt vaja olla uut Euroopa Liidu ühtlustatud ning kohustuslikku märgistussüsteemi. Kuigi algselt pidi parlament täna hääletama vaid uute kiudude turulejõudmisega seotud teemadel, siis parlamendisaadikud muutsid selle poliitiliseks ettepanekuks, mille peamine eesmärk on muuta riigi märkimine päritolumärgisel kohustuslikuks.

Made in märgised on praegu vabatahtlikud ja praktikas sõltub nende kasutamine kohalikest seadustest. Samas on näiteks USAs, Kanadas ning Jaapanis sellise märgise kasutamine rangelt reguleeritud.

«Europarlamendi saadikute arvates tuleb riik päritolumärgisel muuta kohustuslikuks ka Euroopa Liidus, et vältida tarbijate eksitamist märgistega, mille järgi on riided valmistatud EL liikmesriigis, mitte kolmandates riikides nagu Hiina või Pakistan,» teatas Euroopa Parlamendi infobüroo.

Et aidata tarbijatel teha teadlikumaid valikuid, palusid parlamendiliikmed komisjonil esitada kahe aasta jooksul aruanne ja vajadusel õigusakti ettepanek võimalike uute märgistusnõuete kehtestamise kohta liidu tasandil. Aruandes tuleks parlamendi ettepanekul uurida hooldusnõuete ning riiete ja jalanõude suuruse ja ohutusnõuete märgistuse ühtlustamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles