Jõulud kergitasid enim üle 20-euroseid kaardimakseid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardimakse terminal.
Kaardimakse terminal. Foto: Sille Annuk

Jõulukuul tõusis üle 20-euroste ja vähenes alla 10-euroste kaardimaksete arv, andes vihje jõuluajal tehtavate väljaminekute suurusele, selgus Swedbanki eraisikute kaardimaksete statistikast.

Iga aasta viimasel kuul kasvab üle 20-euroste kaardimaksete osakaal ligi 22 protsendini, ehkki tavapäraselt moodustavad need kõikidest eraisikute kaardimaksetest 17 protsenti. Samuti nähtus Swedbanki andmetest, et aasta viimasel kuul suureneb kaardimaksete arv ca 10 000 võrra, summaarselt umbkaudu 30 miljonit eurot.

Swedbanki jaepanganduse divisjoni juhi Ulla Ilissoni sõnul kirjeldab see jõuludega seotud ostukäitumist. «Tavapärasemast kallimaid oste kipuvad inimesed tegema just aasta viimasel kuul. Oma osa inimeste ostukäitumises on ka jõulupakkumistel, millega paljud kaasa lähevad,» märkis Ilisson.

Ta lisas, et ostunimekirjade tegemine ja pühade kuludeks konkreetsete summade planeerimine aitavad hoida kulud kontrolli all ning vältida üle jõu käivate emotsiooniostude tegemist.

Kaardimaksete statistika järgi on kõige levinumad 5-10 eurosed kaardimaksed, just nii suur on iga neljas makse. Kõige vähem kasutatakse kaardimakset kuni üheeurose ostu eest tasumisel. Samas moodustavad alla 5-eurosed maksed 35 protsenti kaardiga makstud summadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles