Kalatööstused Vene impordikeelust: asi on tõsine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kalapüühiühistu tegevjuht Mart Undrest ütles Vene impordikeeldu kommenteerides, et olukord on tõsine.
Eesti Kalapüühiühistu tegevjuht Mart Undrest ütles Vene impordikeeldu kommenteerides, et olukord on tõsine. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Kalapüügiühistu TÜ on üks neist ettevõtetest, kellele kehtib alates 9. jaanuarist 2014 Vene tolliliitu impordikeeld. Ühistu juht Mart Undrest ütles, et kuna nende toodangust läheb Vene tolliliitu ligi pool, siis saab see olema nende jaoks üpris tõsine väljakutse.

Undrest rõhutas, et kuna tegemist on impordikeeluga Vene tolliliitu, siis mõjutab keeld ka Valgevenet ja teisigi koostööpartnereid. «See saab olema meile üpris tõsine väljakutse. Homme on pärast uudist esimene tööpäev, eks siis saab ametnikega ühendust võtta ja peab venelastega dialoogi astuma ja lootma, et lahendused sünnivad,» rääkis Undrest. «Peame püügiplaane ümber tegema ja struktureerima. Homme teeme esimesed otsused, aga asi on tõsine.»

Undresti sõnul pole kilu ja räime puhul ida-suunalisele ekspordile eriti alternatiivi, kui siis ainult söödaks või jahukalaks, aga mitte inimtoiduks. Sisuliselt mõjutab Undresti hinnangul impordikeeld vähemalt kilu puhul 80 protsenti Eestist Vene suunas eksportijatest.

Ka AS Japs sai impordikeelu, kuid ettevõtte juhi Arved Sooviku sõnul mõjutab see neid vähem, sest Venemaale müüdi vaid kevadist räime. Otsuse kohta ütles Soovik: «Tehti puhas vuuk, mis seal ikka öelda...»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles