Hyundai ja Kia peavad tarbijate petmise tõttu maksma miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Hyundai Genesis.
Uus Hyundai Genesis. Foto: Reuters / Scanpix

Hyundai ja selle sõsarettevõte Kia teatasid, et maksavad tarbijatele kuni 395 miljonit dollarit (288,4 miljonit eurot) kokkuleppetasu autode kütusekulu kohta valeinfo esitamise eest, kirjutab NBC News.

Kokkulepe mõjutab umbes 600 000 Hyundai ning 300 000 Kia 2011.–2013. aasta mudelite omanikku USA-s.

2012. aasta novembris möönsid mõlemad ettevõtted, et on valetanud kütusekulu numbreid väiksemaks vähemalt ühe miili galloni kohta (umbes 0,4 kilomeetrit liitri kohta) pärast seda, kui Keskkonnakaitse Agentuur leidis vigu Hyundai ja Kia mainitud aastate mudelite juures.

Sellest saati on Hyundai ja Kia autoomanikele umbes 88 dollari suuruseid aastaseid makseid teinud. Number põhineb firmade poolt liialdatud kütusekulunumbril ning kütuse keskmisel hinnal.

Firmad pakuvad ka ühekordse makse võimalust, Hyundai puhul on summaks 210 miljonit dollarit ning Kia puhul 185 miljonit dollarit. Lõppsumma sõltub sellest, kui paljud tarbijad valivad ühekordse makse iga-aastase makse asemel, kuid umbkaudu peaks see Hyundai omanike puhul olema 353 dollarit inimese kohta ning Kia omanike jaoks tähendaks see 667 dollarit.

Juhtumiga seotud mudelid on Hyundai Azera, Accent, Genesis, Santa Fe, Sonata, Hybrid, Tucson ja Veloster ning Kia Optima Hybrid, Rio, Sorento, Solul ja Sportage.

Kokkulepe vajab siiski veel kohtu heakskiitu, mille ettevõtted loodavad 2014. aasta alguses saada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles