Eesti toetab maailma vaesemaid riike 3,85 miljoni euroga

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli hoonetekompleks.
Kremli hoonetekompleks. Foto: SCANPIX

Maailmapanga Gruppi kuuluva Rahvusvahelise Arenguassotsiatsiooni (IDA) läbirääkimistel möödunud nädalal Moskvas otsustasid 46 arenenud riiki toetada maailma vaesemate riikide arengut kokku 52 miljardi USA dollariga (37,79 miljardit eurot). Eesti andis läbirääkimisvoorus lubaduse toetada aastatel 2015-2017 abivajajaid kokku 3,85 miljoni euroga.

Iga kolme aasta järel toimuvas IDA rahastamisvoorus lepitakse doonor- ja sihtriikide läbirääkimistel kokku strateegilised eesmärgid, valdkonnad, põhiteemad ja rahalise panuse suurus. 17. rahastamisperioodi (kehtib aastatel 2015-1017) peateema on arengu mõju suurendamine, mis aitaks abisaajatel riikidel kasutada kõiki võimalusi elujärje parandamiseks. Prioriteetideks on kõikehõlmav kasv, sooline võrdõiguslikkus, kliimamuutus ning haavatavad ja konfliktidest mõjutatud riigid.

Iga arenguriigi jaoks saavad prioriteetidest riigipõhise strateegia abil konkreetsed eesmärgid, tegevusvaldkonnad ja projektid. Tulemuste jälgimiseks lepiti kokku ka indikaatorid, mis vaadatakse üle kolmeaastase finantseerimisperioodi keskel.

Eesti otsus arenguriike abistada aitab täita ka Eesti ametlikke arenguabi eesmärke ning on kooskõlas Eesti arengukoostöö ja humanitaarabi arengukavaga 2011-2015 ja riigieelarve strateegiaga.

Alates 1960. aastast on IDA toetanud tegevusi 108 riigis. Igal aastal jagatakse pikaajaliste laenude ning projektidena abivajajatele ligikaudu 16 miljardit USA dollarit (11,6 miljardit eurot), millest peaaegu pool suunatakse Aafrikasse. Järjekorras 17. rahastamisvooru tulemusel kogutud rahaga on IDA hinnangul võimalik luua elektriühendus 15-20 miljonile inimesele, osta elupäästvaid vaktsiine 200 miljonile lapsele ning umbes 65 miljonit kõige vaesemat inimest saavad elementaarset esmaabi ning näiteks 32 miljonit inimest saavad ligipääsu puhtale veele.

Eesti osaleb rahastamisvoorus kolmandat korda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles