Euroopa võlakirjaturg teeb väikest revolutsiooni

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle poole Microsofti 8 miljardi dollari suurusest võlakirjamüügist emiteeriti eurodes.
Üle poole Microsofti 8 miljardi dollari suurusest võlakirjamüügist emiteeriti eurodes. Foto: SCANPIX

Pärast võlakriisi puhkemist on Euroopa võlakirjaturg tegemast väikest revolutsiooni – kadumas on finantsinstitutsioonide, nagu pankade domineerimine ning üha rohkem on hakanud väärtpabereid emiteerima mittefinantsettevõtted.

2008. aastal olid ettevõtete eurovõlakirjade maht 1,07 triljonit eurot, millest 40 protsenti oli emiteerinud mittefinantsettevõtted, kirjutab The Wall Street Journal. Nüüdseks on võlakirjade maht kasvanud 1,2 triljoni euroni, sellest 52 protsenti emiteerisid kommunaalmajandus- ja tööstusettevõtted. Absoluutnumbrites tähendab see, et 2008. aastast kuni tänaseni on mittefinantsettevõtete eurovõlakirjade maht kasvanud 45 protsenti 620 miljardi euroni, finantsettevõtete võlakirjade maht aga kahanenud 10 protsenti 575,8 miljardi euroni.

Vaatamata suurele nihkele jääb Euroopa võlakirjaturg märgatavalt maha USAle. USA dollarites emiteeritud ettevõtete võlakirjade maht on 3,5 triljonit dollarit, millest 60 protsenti on emiteerinud mittefinantsettevõtted.

Eurodes on hakanud võlakirju emiteerima ka USA ettevõtted. Septembrist detsembri alguseni oli 22 protsenti eurovõlakirjadest emiteeritud Põhja-Ameerika ettevõtete poolt. Jaanuarist kuni augustini oli see protsent 14.

Näiteks USA tarkvaragigant Microsoft emiteeris hiljuti võlakirju kaheksa miljardi dollari eest, sellest üle poole eurodes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles