Ukraina sulges uksed «ohtlikele» ärimeestele ja akadeemikutele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Ukraina eurointegratsiooni poolehoidja Kiievis.
Euroopa Liidu ja Ukraina eurointegratsiooni poolehoidja Kiievis. Foto: SCANPIX

Eilse seisuga hoiti ühes Kiievi lennujaamas kinni ning takistati riiki sisenemast prominentset USAs haritud Gruusia kodanikust ärimeest Giorgi Kikvadzet, kes on väljendanud solidaarsust opositsiooniliikumisega.

«Piirivalvurid ütlesid mulle, et neil on Ukraina riikliku julgeolekuteenistuse korraldus mitte lasta mind riiki siseneda,» ütles Kikvadze, kes on Ukraina toiduainetegrupi Terra Food juhatuse liige, telefonitsi Financial Timesile.  

«Ma olen olnud siin viis aastat, loonud töökohti ja tõmmanud ligi investeeringuid. Ilmselt olen ma nüüd ohtlik revolutsionäär, kes üritab kukutada valitsust.»

Kikvadze on üks 36 välismaalasest, kelle on ohtlike isikute nimekirja kandnud presidendimeelne parlamendiliige Oleg Tsarov. Enamik loetletuid on Gruusia, mõned ka USA kodanikud. Nene hulgas on mitmeid ärimehi ja kohalike ülikoolide professoreid.

Detsembri alguses julgeolekuteenistusele ja välisministeeriumile saadetud kirjas hoiatas Tsarov «välisagentide ohu» eest «meie riigi julgeolekule».

Nimekirjas oli ka Vene opositsioonipoliitikuid – hiljuti pandi Ukraina piir kinni näiteks Boriss Nemtsovi ees.

«Ma nägin [seda] nimekirja,» ütles Kikvadze, kes tunnistas, et oli väljendanud Facebookis solidaarsust protestijatega ning osalenud ka meeleavaldustel kantuna murest Ukraina tuleviku pärast.  

Tsarov on teatanud, et keelatud välismaalaste nimekiri, kuhu mitmete Gruusia poliitikute seas kuulub ka ekspresident Mihheil Saakašvili, võib peatselt kasvada 200 liikmeni.

«Ma nägin, et ma olen selles nimekirjas,» ütles sakslasest professor Andreas Umland, kes on töötanud ühes Kiievi ülikoolis alates aastast 2002. «Ühegi poliitilise rühmitusega ma seotud ei ole. Loomulikult olen ma kritiseerinud valitsuse välispoliitikat, kuid ma olen kritiseerinud ka Euroopa Liidu poliitikat ja siinseid Ukraina opositsiooniparteisid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles