Singapuri ärimeeste firma ostis endise siseministeeriumi maja 46 miljoniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadusvõitlejad ja represseeritud olid Pagari 1 asuva endise politseimaja müügi vastu, sest soovisid hoones näha rahvusvahelist kommunismikuritegude muuseumi.
Vabadusvõitlejad ja represseeritud olid Pagari 1 asuva endise politseimaja müügi vastu, sest soovisid hoones näha rahvusvahelist kommunismikuritegude muuseumi. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi Kinnisvara (RKAS) ja Tolaram Gruppi kuuluv Phoenix Asset Management sõlmisid möödunud nädalal müügilepingu Pagari tänaval asuva endise siseministeeriumi hoone ostmiseks 46 miljoni krooniga.

Tolaram-Investeeringute AS, mis on Phoenixi otsene omanik, on registreeritud Hong Kongis asuvale firmale Asean Interests. Ettevõtte nõukogu liikmeks on ka Eesti aukonsul Singapuris Narinder Kumar Aswani.

Vanalinnas asuval 1552 ruutmeetri suurusel kinnistul asub viiekorruseline asutusehoone ehitisaluse pinnaga 1217,9 ruutmeetrit ning suletud netopinnaga 5478,2 ruutmeetrit, teatas RKAS.

RKAS pani Pagari 1 kinnistu vabamüüki pärast mitmekordselt ebaõnnestunud enampakkumisi.

Pagari 1 hoone keldris asuvad endised KGB ja NKVD kongid, kus hoiti kinni represseerituid. Hoone müüki panemine tekitas 2008. aastal teravaid vaidlusi, kuna endisi represseerituid ja vabadusvõitlejaid koondavad ühendused soovisid sinna rajada muuseumi.

RKAS-i nõukogu pani kahe aasta eest riigiettevõtte juhatusele kohustuse informeerida kõiki Pagari tänava hoone ostjaid hoonega seotud kitsendusest ehk sellest, et keldrites ei ole hoone müügi järel lubatud tegevus, mis riivaks ohvrite mälestust ja nende meelespidamist.

Nõukogu otsusel peab ostja säilitama hoonel mälestustahvli ja lubama hoonele tulevikus paigaldada lisaselgitusi Nõukogude repressiivorganite poolt toime pandud kuritegude kohta, samuti peab omanik tagama osale keldrist avaliku kasutuse ohvreid mälestada soovijatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles