Venemaa keskpank teenis kriisiga võitlemisest kõva kasumi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rublad.
Vene rublad. Foto: SCANPIX

Venemaa keskpank teenis eelmisel aastal 251,4 miljardit rubla (ligi 105 miljardit krooni) kasumit, mis on pea kaks korda rohkem kui 2008.aastal ning ületab teiste maailma keskpankade kasumikasvu oluliselt, vahendab Vedomosti.

Kasumi kasv on seotud hätta sattunud krediidiasutuste toetamisega: keskpank andis neile ressursse, millelt makstud intressid kasvatasidki kasumit. Kasumist 75 protsenti suunatakse eelarvesse ning kasumi teenimine ei ole ei panga eesmärk ega efektiivsuse mõõdupuu, kinnitas üks kekspanga töötaja ajalehele.

USA keskpank Fed kasvatas eelmisel aastal kasumit poole võrra: aastataguse 31,7 miljardi dollari asemel teeniti eelmisel aastal 47,4 miljardit (602 miljardit krooni). Lõviosa kasumit teenis Fed hüpoteegiga tagatud väärpaberid, mis pärast kriisi hakkasid oma väärtust kasvatama.

Poole võrra kasvatas kasumit ka Briti keskpank: varasemalt 1,73 miljardilt naelsterlingilt 2,65-le (49 miljardit krooni).

Euroopa Keskpanga kasum kasvas mullu 70 protsenti 2,25 miljardi euroni (35,2 miljardit kroon).

Võrdluseks, Eesti Panga kasum eelmisel aastal hoopis vähenes: kui 2008. aastal oli keskpanga kasum 1,2 miljardit krooni, siis eelmisel aastal 686 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles