TransferWise tahab olla enamat kui Skype

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Taavet Hinrikuse ja Risto Käärmanni loodud idufirma TransferWise võimaldab teha rahvusvahelisi valuutaülekandeid iga kord teenustasu või konverteerimise eest pangale suurt lõivu maksmata.
“Taavet Hinrikuse ja Risto Käärmanni loodud idufirma TransferWise võimaldab teha rahvusvahelisi valuutaülekandeid iga kord teenustasu või konverteerimise eest pangale suurt lõivu maksmata. Foto: Toomas Huik

Kristo Käärmanni keldrist alguse saanud TransferWise on asunud tempokalt maailma vallutama, sihiks 200 miljonit klienti, kirjutab Äripäev.

Äripäeva 2013. aasta ärimeeste Taavet Hinrikuse ja Kristo Käärmanni loodud TransferWise’i sünni­linn on London, kus Käärmanni keldris hakkasid mehed kolm aastat tagasi nuputama, kuidas lõpetada pankadele raha kinkimine.

Hinrikus elas Londonis, kuid sai palka kroonides, samas kui Käärmannile maksti naeltes, kuid tal oli vaja tasuda Eestis korteriüüri ja pangalaenu. Selle asemel, et teha kopsakat vahendustasu võtvate pankade abil ülekandeid ühest valuutast teise, kandsid nad teineteise kontole sobivat valuutat, jättes piltlikult öeldes pangad rahast ilma.

«Kui sa lähed panka ja tahad kanda 1000 ­eurot Inglismaale, siis pank annab sulle vahetuskursi, mis ei ole tegelik, vaid selle sees on panga enda kasumimarginaal,» kirjeldas Käärmann ja lisas, et Eestis on olukord parem, kuid Inglismaal võtab pank endale 4 protsenti.

«Tuhandest eurost 4 protsenti on 40 eurot, mille eest saab minna juba väikesele õhtusöögile, aga siis annad selle õhtusöögi lihtsalt pangale.»

Sõbrad said aru, et vajadus väljaspool pankasid raha vahetada on suur ning hakkasid koos nuputama, kuidas teenust odavamaks, kiiremaks ja kliendisõbralikumaks teha. Kolme aastaga on TransferWise jõudnud Käärmanni keldrist Londoni idaossa, Shoreditchi tehnoloogialinnakusse, mis on nagu kohalik Silicon Valley.

Paratamatult tekib küsimus, et kui Transfer­Wise’il läheb nii hästi ja nad on oma teenusega võtnud inimestelt kohustuse maksta pankadele vahendustasusid, siis mille pealt nad teenivad. Iga maksega kaasneb tasu, mis Käärmanni sõnul on umbes 10 korda väiksem kui pangas, ning raha jõuab neli korda kiiremini kohale. Erinevus on ka selles, et ettevõte on väga läbipaistev selles osas, mis on õige vahetuskurss ning palju nemad selle pealt teenivad. Ta tõi näiteks, et 200 euro ülekandmise tasu on 1 euro ning mida suuremaks summa läheb, selle võrra kasvab ka ülekandetasu.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles