Käo: Jordaania on mõõduka riskiga investeering

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo.
Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo. Foto: Andres Haabu

Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo ütles, et Jordaania põlevkivitehase projektis ei võta Eesti Energia erilisi riske, kuna ehitaja korraldab seal ise finantseeringu ja Eesti Energia vähendab seal oma positsiooni.

Käo sõnul ei ole Eesti Energia Jordaaniasse tõenäoliselt raha juurde investeerimas ei laenu ega omakapitali kaudu. Täiesti kindel on ta selles, et ei tehta suuri investeeringuid. «Kindlasti ei räägi me sadadest miljonitest eurodest. Selliseid investeeringuid pole kindlasti plaani teha. Seda võimalust pole kunagi arutatud ja suure tõenäosusega ei hakata arutama ka,» selgitas Käo.

Eesti Energia välisprojektid on Käo sõnul näidanud, et avalikkus ei ole valmis selleks, et riigi äriühing väljaspool riigipiire tegutseb. «Ei olda nõus mõtlema, et see on normaalne tegevus. See et Eesti ettevõte müüb Abu Dhabis it-lahendust, see sobib, aga see, et Eesti Energia investeerib ja tegutseb Jordaanias või Ameerikas, on kahtlane, osade meelest isegi mõttetu,» kirjeldas ta.

Käo sellist seisukohta ei jaga ning leiab, et igal juhul peab põlevkivialaseid teadmisi ja tehnoloogiat omav ettevõte tegutsema ka teistes regioonides. Põlevkivitehnoloogia on tema sõnul eestlaste üks väheseid tehnoloogiaid, mida on võimalik ka eksportida.

«Eestis on variandid väga piiratud, kus põlevkiviettevõte saab tegutseda. Eesti Energia muutuks hääbuvaks ettevõtteks, kui see ei tegutseks kuskil mujal. Kui tossutaks ainult Narvas põlevkivi ja toodaks elektrit...,» rääkis Käo.

Käo sõnul on iga investeering teatud riskidega, aga Eesti Energia välisinvesteeringud on mõõduka riskiga. «Äri ongi riskide võtmine. Need summad, mis sinna täna on investeeritud, ei kõiguta vähemalgi määral Eesti Energia jätkusuutlikkust, need suurusjärgud on Eesti Energia mahtudega võrreldes väga väikesed,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles