Koda: presidendi otsus oli põhjalikult motiveeritud

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: Liis Treimann

Kaubandus-tööstuskoja direktori Mait Paltsi hinnangul oli presidendi eilne otsus jätta üle 1000-euroste tehingute deklareerimise nõue kehtestamata väga põhjalikult motiveeritud ja andis selgeid viiteid ka seadusandjale edasisteks tegevusteks.

«Viimase aja riigikohtu otsuste valguses on üha selgem, et põhiseadusest tulenevatesse väärtustesse tuleb alati tõsiselt suhtuda, sest hilisemad vaidlused ja nende eiramise tagajärjed võivad lõpuks väga kalliks osutuda,»kommenteeris Palts.

Selliseid tagajärgi ei vaja Paltsi sõnul kokkuvõttes ei riik ega ettevõtjad. «Just seetõttu oleme ka omalt poolt alati rõhutanud õigusakti eelnõude põhjaliku mõjude analüüsi ja huvigruppide sisulise kaasamise vajadust, mida ei saa paraku teha kiirustades. Just need tegevused aitavad aga alati jõuda parima tulemuse ja konsensuseni ning selgitada välja sedagi, kas midagi tehakse kellegi erihuvidest või avalikest huvidest lähtuvalt, » lisas Palts.

Paltsi sõnul on koda enamusele presidendi väljatoodud probleemidele ka ise varasemalt seadusandjate ja ministeeriumi tähelepanu juhtinud. Ettevõtjate jaoks on kaubanduskoja direktori hinnangul tegemist enamikel juhtudel väga praktiliste probleemidega, mis lõpptulemusena väljenduvad kuludes.

«Samas tähendavad ebaproportsionaalsed kulud või läbianalüüsimata meetmed ka seda, et kavandatu võib olla vastuolus õigusriigi aluspõhimõtete ja põhiseadusega. Seda on president ka käesoleval juhul leidnud,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles