KPMG globaalsete trendide ennustused aastaks 2030

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastal 2030. elab maailmas miljard üle 65-aastast inimest ehk kaks korda rohkem kui praegu.
Aastal 2030. elab maailmas miljard üle 65-aastast inimest ehk kaks korda rohkem kui praegu. Foto: SCANPIX

Valitsused peavad muutma kohati lausa drastiliselt oma mõtteviisi ja tegevust, kui nad tahavad tulla toime globaalsete trendidega, mis kurnavad maailma resursse ja majandusvõimekust, seisab KPMG poolt avaldatud globaalses raportis Future State 2030, teatas KPMG Baltics OÜ.

Raport, mille KPMG International koostas ühes Toronto Ülikooli juures tegutseva Mowat Centre’iga, toob esile üheksa suurt trendi, millega maailma riikide valitsused seisavad silmitsi ning analüüsib poliitikat ja strateegilisi samme, mida valitsused peaksid täna ette võtma, et olla ka tulevikus edukad.

«Loomulikult keskenduvad valitsused pigem lühiajalistele eesmärkidele, mis on tingitud mitmest asjaolust, nagu näiteks globaalsest finantskriisist ja selle järellainetusest,» ütles KPMG Internationali valitsus- ja infrastruktuurivaldkonna globaalne juht Nick Chism. «Kuid raport toob esile, et paljudes valdkondades on jõutud kriitilisse faasi, kus valitsused peavad vaatama kaugemale, et tulla toime süvenevate sotsiaalsete ja keskkonnaalaste väljakutsetega.»

KPMG ja Mowat Centre’i nimetatud trendide alla kuuluvad demograafiline areng, keskklassi tugevnemine, infotehnoloogia tõus, majanduslik integreeritus ning majanduse jõujoonte muutumine, riigivõla kasv, kliimamuutus, ressursside kahanemine ja linnastumine.

KPMG raport toob esile, et kui 2000. aastal oli maailmas 360 miljonit internetikasutajat, siis mullu küündis see arv 2,4 miljardini. Seejuures on 90 protsenti digitaalsest sisust loodud viimase kahe aasta jooksul. Et rahuldada tehnoloogia arenguga kaasnevat nõudlust kavatseb tuntud Hiina elektroonikaseadmete ja –komponentide tootja Hon Hai/Foxconn rakendada järgmisel kolmel aastal oma tootmises 1 miljonit robotit.

Suured väljakutsed on ka demograafias: näiteks 2030. aastal elab maailmas miljard üle 65-aastast inimest ehk kaks korda rohkem kui praegu. Elanikkonna vananemise tõttu vajavad arenenud riikide pensionisüsteemid SKP-st 2030. aastaks 1,3 protsenti rohkem kui praegu. Samas elab 90 protsenti maailma noortest arengumaades ning 15- kuni 24-aastased moodustavad töötute hulgast 40 protsenti. Järgmisel 20 aastal lisandub igas kuus tööturule miljon India noort.

«Et astuda efektiivseid samme kiiresti muutuvas keskkonnas peavad valitsused pöörama tõsist tähelepanu enda oskustele, kaasa arvatud riskianalüüsile ja muutuste juhtimisele, sidusrühmade kaasamisele ning rahvusvahelise tunnetuse arendamisele, seda kõike pikemal ajahorisondil,» ütles KPMG Baltics OÜ nõustamisteenuste juht Karin Rätsep.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 156 riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles