Trasberg: rääkida tulumaksu ebaõiglusest on lapsemeelne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Trasberg
Viktor Trasberg Foto: Andres Ehrenpreis

Tartu Ülikooli majandusteooria dotsendi Viktor Trasbergi hinnangul on endise majandusministri Meelis Atoneni ettepanek tulumaks kaotada ja tulumaksu ebaõiglusest rääkimine lapsemeelne.

«Arvan, et Meelis Atonen räägib asjatundmatut, et mitte öelda rumalat juttu,» ütles Trasberg. «Eesti tänane maksusüsteem on ilmselgelt tasakaalust väljas ja sellisena ei ole jätkusuutlik. Ta on muutunud nii ettevõtja- kui tarbijavaenulikuks. Täna katavad tulumaksud Eesti 21% kõikidest maksutuludest (koos sotsmaksudega). Seda summat ei ole mitte ühegi valemiga võimalik asendada muude maksudega, isegi kui ressursimaksud ja kinnisvaramaksud kosmosesse tõuseksid. Juba täna oleme mitmesuguste ressursitasudega Euroopa esikolmes.»

Sellisel kujul tulumaksu ebaõiglusest rääkimine on astmelist tulumaksu pooldava Trasbergi sõnul lapsemeelne. «Progresseeruv indiviidi tulumaks on väga hea ja efektiivne maks ning vastab kõikidele tänapäevase majandus- ja maksuteooria tingimustele. Üksikisiku tulumaks ei ole mitte ettevõtja kulu, vaid indiviidi kohustus ning selle mõju äritegevusele on siiski kaudne,» ütles ta.

Täiesti «üle võlli jutuks» nimetas Trasberg Atoneni ettepanekut tõsta sotsiaalmaksu taset. «Juba täna on Eesti ettevõtja sotsiaalkindlustusmaksete koorem konkurentsitult Euroopa suurim. Kas siis Atonen kutsub üles Eesti ettevõtlust ja tööturgu täiesti ära tapma? Sotsiaalkindlustusmaksete kõrge tase on suurim takistus meie majanduse arengule ja töökohtade loomisele,» kirjeldas Trasberg.

Tema sõnul ei ole Eestile vaja mitte innovaatilist maksuuuendust, vaid laiatasandilist maksureformi. «Täna valitsev koalitsioon on aga ennast sõna otsese mõttes purki liiminud sellega, et julge puutuda tulu- ja kasumimaksutemaatikat ning püüab võtta tarbimismaksudest viimast sõidupäevikute ja kaubatšekkide kaudu. Niikaua kui tulumaksude üle on debatt summutatud, niikaua lähevad asjalood ainult hullemaks,» rääkis Trasberg.

Trasbergi sõnul on ainus sisuline võimalus vähendada ettevõtete maksukoormust sotsmaksu ulatuslik vähendamine ja selle maksukoormuse ülekandmine indiviidi tulu ja ettevõtte kasumimaksu tasemele. Tarbimismaksude taset pole tema hinnangul enam võimalik tõsta.

«Kasumimaksu saab otseselt käsitleda kui tasu ühiskonna ja avalike ressursside kasutamise eest. See ongi ju ressursimaks! Täna oleme aga olukorras, kus välispangad saavad teenidada kasumit (mis sisaldab ka Eesti riigi panust ärikeskkonna loomisesse) ja selle kasumi maksuvabalt riigist välja nihverdada. Eesti oma riigiettevõtted pumbatakse aga kasumist dividendide väljavõtmise kaudu tühjaks. Riigil on ju raha vaja,» kirjeldas Trasberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles