FT: Euroopa Komisjon asub uurima Hispaania jalgpalliklubide rahastamist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon kahtlustab, et riik on Hispaania jalgpalliklubidele riigiabi andnud. Pildil Real Madridi esinumber Cristiano Ronaldo.
Euroopa Komisjon kahtlustab, et riik on Hispaania jalgpalliklubidele riigiabi andnud. Pildil Real Madridi esinumber Cristiano Ronaldo. Foto: AFP / Scanpix

Seitse Hispaania klubi, nende hulgas jalgpallimaailma «esirikkurid» Real Madrid ja Barcelona, seisavad silmitsi Euroopa Komisjoni juurdlusega väidetavate rikkumiste pärast riigiabi vallas, mis võib minna meeskondadele maksma miljardeid eurosid.

Täna käivitab Brüssel mitmete ametnike andmetel uuringu väidete osas, nagu nautinuks Hispaania klubid juba 1990ndatest alates seadusevastaselt valitsuse soosingut ja toetust.

Nagu kirjutab Financial Times, esitasid mitmete Euroopa Liidu jalgpalliklubide investorid komisjonile 2009. aastal kaebuse, milles kinnitasid, et Hispaania klubid on saanud miljardite eurode väärtuses maksusoodustusi ja laenusid Hispaania valitsuselt – mis ise vajas 100 miljardit eurot rahvusvahelist laenuraha päästmaks põdurat pangandust.

Hispaania jalgpall on väidetavalt maailma edukaim. Real Madrid ja Barcelona on käibe poolest planeedi parimad, Hispaania koondis on aga võitnud järgemööda kolm tiitliturniiri.

Klubide finantsvõim on võimaldanud neil napsata tippmängijaid ning valitseda riigi Primera Liga’t. Sel suvel soetas Real Madrid rekordilise 100 miljoni euro eest Walesi tähe Gareth Bale’i.

Kui uuringu käigus peaks selguma, et klubid on saanud ebaseaduslikku riigiabi, tuleb neil see summa ELi seadustest tulenevalt Hispaania valitsusele tagasi maksta.

Lisaks kahele ülalmainitule lähevad uurimise alla ka tippliiga klubid Osasuna, Athletic Bilbao, Valencia ja Elche, lisaks teises divisjonis mängiv Hercules.

Hispaania valitsus eitab energiliselt igasugust süüd: «Valitsus võitleb Hispaania klubide eest, sest ka nemad on osa Hispaania brändist,» teatas välisminister José Manuel Garcia Margallo.

Olukorra teeb tundlikuks asjaolu, et ELi konkurentsivolinikku Joaquín Almuniat kritiseeritakse Hispaania jalgpalli riigiabi uurimisega viivitamise eest.

ELi ombudsman Emily O’Reilly juhib ühtlasi tähelepanu sellele, et Almunia, kes on Bilbao hooajapileti omanik, kuulus Hispaania valitsusse perioodil kui väidetavalt ebaseaduslikud maksusoodustused alla kirjutati.

«Komisjon on viivitanud kaebuse menetlemisega juba üle nelja aasta... Euroopa publikule võib jääda mulje, et tegemist on huvide konfliktiga, võttes arvesse voliniku tugevaid sidemeid kõnealuste jalgpalliklubidega,» ütles O’Reilly.

Almunia teatas pressiesindaja vahendusel, et süüdistused huvide konfliktis «on vastuvõetamatud».
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles