Elering langetab võrgutasusid

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrilevi võrgutasu tõuseb jaanuarist keskmiselt 13 protsenti.
Elektrilevi võrgutasu tõuseb jaanuarist keskmiselt 13 protsenti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Konkurentsiamet kooskõlastas Eleringi uued võrgutasud, mis on praegu kehtivatest keskmiselt 7,8 protsenti madalamad.

Võrgutasud langesid peamiselt seetõttu, et ettevõte on teeninud ülekandevõimsuse oksjoni tulu 15,3 miljonit eurot. Vastavalt Euroopa Liidu regulatsioonile arvestab Elering nimetatud tulu tarbijate võrgutasudest maha.

«Ülekandevõimsuse oksjonitulu on eelkõige mõeldud piiriülese ühendusvõimsuse tõstmiseks, kuid kuna Eesti-Läti kolmanda ühenduse ehitus on hetkel ettevalmistavas etapis, siis jagame tarbijale teenitud tulu läbi madalamate võrgutasude tagasi, et kümnendi lõpus võrgutasu põhiselt Eesti-Läti kolmas liin välja ehitada. See on meie kohustus, et elektrikaubanduse füüsilised piirangud Eesti ja Läti vahel likvideerida,» kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

«Samas ei ole ülekoormustulu midagi sellist, millega saaks ja tohiks kindlasti arvestada. Pole selge, millises mahus laekub oksjonitulu 2014. aastal ning seega ei saa eeldada, et ka järgnevatel aastatel ülekandeteenus samale tuluallikale tuginedes odavneks. Sel aastal on aga Eesti tarbijad Eesti-Läti piiri oksjonitulust võitnud, mis kajastub võrgutasu vähenemise näol elektriarvetel,» märkis Veskimägi.

Võrgutasude langus avaldab kõige suuremat mõju otse Eleringiga kõrgepingel liitunud tarbijatele, kelle jaoks langevad võrgutasud ligikaudu kümme protsenti. Kodutarbijatele ning teistele jaotusvõrguga liitunud klientidele avaldub see läbi jaotusvõrgu tariifide alanemise, kus võrgutasude keskmine langus on 2,4 protsenti.

Uued võrgutasud hakkavad kehtima alates 2014. aasta 1. aprillist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles