Eesti aitab Palestiinat e-teenuste arendamisel

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Välisministeerium toetab e-Riigi Akadeemia kahte projekti Palestiina omavalitsuse e-võimekuse tõstmisel.

E-Riigi Akadeemia aitab arendada Palestiina elektrooniliste andmebaaside koosvõimet (X-tee) paremaks valitsemiseks ja avalike teenuste osutamiseks. Samuti jagab e-Riigi Akadeemia Palestiinale Eesti kogemusi e-õppe korraldamisel ning IT-võimaluste kasutamisel hariduse administreerimisel.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eesti ehitanud edukalt üles IT-lahendused, mis kergendavad oluliselt riigiametite tööd ning tõstavad nende efektiivsust. «Nüüdisaegsete info- ja kommunikatsioonitehnoloogia lahenduste kasutamine aitab kaasa inimestele esmatähtsate e-teenuste loomisel ning seeläbi heade ja läbipaistvate valitsemistavade juurutamisele,» lausus välisminister Paet. «IT-lahendused pakuvad ka palju võimalusi hariduse süsteemseks moderniseerimiseks ja arenguks,» lisas ta.

E-Riigi Akadeemia aitab luua dokumentatsiooni ning arendada välja vajalikud teadmised ja oskused elektrooniliste andmebaaside koosvõime (x-tee) juurutamiseks Palestiinas. Palestiina omavalitsuse andmebaasides asuvate andmete reaalajas kättesaamine on keeruline. See on võimalik vaid andmebaasi füüsilises asukohas, kuid inimeste liikumine Palestiina territooriumil on äärmiselt raskendatud. Sarnaselt Eestile soovitakse luua andmebaaside ristkasutuse platvorm.

Palestiina omavalitsuse haridus- ja kõrgharidusministeerium on avaldanud soovi õppida Eesti kogemustest info- ja kommunikatsioonitehnoloogiate (IKT) kasutamisel nii hariduse administreerimisel kui ka õppeprotsessis. Projekti raames kaardistatakse olukord IKT hariduses. Samuti korraldatakse Palestiina haridus- ja kõrgharidusministeeriumi töötajatele ning haridusametnikele koolitus, mille vältel antakse ülevaade Eesti kogemusest IKT rakendamisel hariduse administreerimisel ning e-õppe korraldamisel.

2009. aastal viis e-Riigi Akadeemia läbi projekti Palestiina omavalitsuse e-teenuste arendamiseks, mille raames tutvustati Eestis nädalasel koolitusel viibinud 20 Palestiina omavalitsuse juhtivale ametnikule Eesti e-valitsuse arendamise kogemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles