Eesti ja Läti vahelise elektriühenduse oksjonil osteti kogu müüki pandud ülekandevõimsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Peeter Langovits

Reedel toimus Eesti ja Läti vahelise elektriühenduse limiteeritud PTR-ide ehk ülekandevõimsuse oksjon, millel laekus ostusoove kogu müüki pandud ülekandevõimsusele, teatas Elering.

Eleringi korraldatud oksjonil oli müügis 50 megavatti ulatuses ülekandevõimsust 2014. aasta igaks tunniks ning 150 megavatti ülekandevõimsust jaanuarikuu igaks tunniks. Oksjonil osales seitse turuosalist, kellest nelja pakkumised osutusid edukaks. Omapoolse heakskiidu andsid oksjonile nii Eesti kui Läti energiavaldkonna regulaatorid.

Ülekandevõimsuse alghinnaks oli aastase limiteeritud PTR-i oksjonil 0,78 eurot megavatt-tunni kohta ning kuise limiteeritud PTR-i puhul 0,05 eurot megavatt-tunni kohta. Oksjonil tõusid hinnad vastavalt 6,35 ning 0,45 euroni megavatt-tunni kohta. Kokku laekub limiteeritud PTR-ide müügist tulu üle 2,8 miljoni euro.

PTR-ide müük toimub võimsuse kohustusliku tagasimüügi tingimustel. Süsteemihaldurid maksavad turuosalisele tagasi ostetud ülekandevõimsuse eest tasu, mille suurus on võrdne elektri börsihinna erinevusega vastaval perioodil NPS Eesti ja Läti hinnapiirkonna vahel.

Süsteemihaldurid annavad turuosalistelt tagasi ostetud ülekandevõimsuse NPS-ile jaotamiseks päev-ette turul. Seega ei vähenda kasutuselevõetav jaotusmehhanism NPS-i poolt turu käsutusse antava läbilaskevõime kogumahtu.

Eleringi ja Augstsprieguma tīkls’i (AST) pakutav lahendus põhineb Euroopa Liidus kehtival regulatsioonil, mille kohaselt peab turuosalistel olema võimalus hinnariski maandamiseks, kui kahe hinnapiirkonna vahel esineb ülekandevõimsuse struktuurne puudujääk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles