Kodumaised ettevõtted investeerivad liiga vähe

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeeringud energeetikasse kasvavad.
Investeeringud energeetikasse kasvavad. Illustratsioon: Pm

Ehkki meie riigi rahandus on heas korras, kommertspangad hästi, et mitte öelda ülekapitaliseeritud ning laenude ja hoiuste suhe pankades on turvalisel tasemel, investeerivad ettevõtted liiga vähe, mis võib pikemas majanduskasvu pärssida.

«Laenude ja hoiuste suhe on liikunud ohtlikult turvalisele tasemele,» ütles Danske Banki Eesti filiaali juht Aivar Rehe hiljuti FinanceEstonia foorumil ning lubas, et järgmisel ja ülejärgmisel aastal tuleb laenutingimuste turul tõsine konkurents. «Konkurents tiheneb,» lisas ta.

Ka Eesti Panga juhtide sõnul investeerivad ettevõtted liiga vähe. «Ettevõtete investeerimisaktiivsus on madalam kui ta võiks,» märkis samal foorumil keskpanga asepresident Ülo Kaasik.

Neljapäeval avaldatud värske majanduskasvu kommentaaris kirjutas Eesti Pank, et intressimäärad on püsinud Eesti laenuturul madalad ja pangalaenudele ligipääsetavus on hea, kuid sellest hoolimata on 2013. aastal kapitalimahutus põhivarasse seiskunud.

Selle peamine põhjus on ettevõtete vähene investeerimisvajadus, kuna olemasolev tootmisressurss on olnud alarakendatud. Eksporditurgude taastumine peaks julgustama ettevõtteid investeeringuid põhivarasse suurendama. Tootmiskapitali laiendamine ja töötajate kapitaliga varustatuse parandamine võimaldab säilitada konkurentsivõimet ning suurendada toodangu mahtu ka olukorras, kui tööealiste inimeste hulk väheneb ja tööjõukulud kasvavad kiiresti.

«Vähene investeerimisaktiivsus ohustaks nii ettevõtete arenguväljavaadet kui ka majanduskasvu kestlikkust,» toonitab keskpank.

Ka Rehe kinnitusel on majanduskasvu kiirendamiseks vaja rohkem investeerida. «Kaua pole näinud investeeringuid tehastesse,» ütles ta ning selgitas, et varasematest investeeringutest võetakse viimast. «Me ei saa jääda null-koma-majanduseks,» hoiatas pangajuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles