Obama lajatas naftalekke pärast valitsuse pihta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama sõitles eile valitsust «õdusate ja semulike» suhete pärast nafta- ja gaasifirmadega ning ütles, et Mehhiko lahe naftalekkes on oma osa süüd ka Washingtonil.

Obama ütles, et käesolevaga on lõppenud päevad, mil valitsuse regulaatorid kergekäeliselt ja rutiinselt puurimislubasid väljastasid, rahuldudes ebamääraste kinnitustega, et ohtu pole.

«Seda ei tohi enam juhtuda ja ei juhtu ka,» ütles ta. «Usalda, aga kontrolli,» taaselustas ta kadunud presidendi Ronald Reagani moto võidurelvastuse piiramise valdkonnast.

BP tegevjuht Tony Hayward ütles, et mõistab täielikult Obama tundeid ning kinnitas, et ettevõte teeb lekke sulgemiseks kõik, mis tema võimuses. «Me osaleme aktiivselt uurimistöödes ja usume, et siit on sedalaadi õnnestuste ärahoidmiseks väga palju õppida,» ütles ta.

Obama mõistis hukka BP, Halliburtoni ja Transoceani tippjuhtide esinemised kongressi ees, kus nad «iga hinna eest süüd üksteise kaela veeretada üritasid». Ta lisas, et ei kavatse seda näpuganäitamist enam kauem taluda.

Samas tunnistas Obama, et raporteid, nagu tekitaks naftaleke kaugelt suuremaid kahjustusi, kui BP ise hinnanud on, ei ole kuidagi võimalik kinnitada.

Kongressman Edward Markey on aga saatnud British Petroleumile omaalgatuslikult kirja, nõudes informatsiooni teaduslike meetodite kohta, mille alusel hinnatakse, kui palju naftat puurkaevust välja purskab.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles