Korralik korteri taustauuring hoiab raha kokku

, Arco Vara kinnisvaraanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu või äripinda kas üürile võttes või andes pole piisavalt usaldusväärse taustauuringu tegemiseks vaja palju pingutadagi, sest internetis leiduvate andmebaaside ja otsingute kaudu tuleb info sõna otseses mõttes koju kätte – oska vaid õigetesse andmebaasidesse teha õigeid päringuid.
Kodu või äripinda kas üürile võttes või andes pole piisavalt usaldusväärse taustauuringu tegemiseks vaja palju pingutadagi, sest internetis leiduvate andmebaaside ja otsingute kaudu tuleb info sõna otseses mõttes koju kätte – oska vaid õigetesse andmebaasidesse teha õigeid päringuid. Foto: Scanpix/CORBIS

Taustauuringule tasub kulutada aega ja raha nii võõrast korterit kasutama hakates kui ka enda korterit teenima pannes, sest ebameeldivuste vältimine maksab pahanduste silumisest oluliselt vähem, kirjutab Arco Vara kinnisvaraanalüütik Anne Oja.

Laias laastus on üürniku ja üürileandja taustauuringu võimalused samad. Erinevused tulevad pigem sellest, kas vajate infot eraisiku või organisatsiooni kohta. Ettevõtete, mittetulundusühingute ja muude organisatsioonide puhul on infot tunduvalt lihtsam leida, kui tulla toime iseseisva elu alguses olevate noorte või enda jälgi seganud kogenud sulidega.

Taustauuringu võtmesõnadeks on nimed, isiku- ja registrikoodid ning aadressid.

Omamata ettekujutust üürniku varasemast maksekäitumisest, võite end ootamatult avastada olukorrast, kus teie ilusast ning hiljaaegu remonditud korterist on sõna otseses mõttes alles vaid paljad seinad – esmapilgul toredana tundunud üürnik on kogu vähegi väärtuslikuga kolinud oma uue ohvri juurde. Ja teie kui omaniku kohustuseks on maksta mitme kuu jooksul tarbitud vee, elektri ja muude kommunaalteenuste eest.

Samas, kui üürnik ei tunne huvi omaniku tausta vastu, võib suvalisel hetkel selguda, et vanade võlgade tõttu lülitatakse välja elekter või keeratakse kinni vesi. Hullemal juhul saabub korteri tegelik omanik ja väidab, et üürilepingu allkirjastajal polnud volitusi. Kui siis eluaseme tegeliku omanikuga kokkuleppele ei jõuta, tuleb ilmselt kiirelt välja kolida.

Korteri omanikuna on samas oluline mõista põhjusi, miks üürnikud oma jälgi segavad ning kellegi teisena esinevad, kui nad tegelikult on. Kuigi enamasti on põhjuseks kriminaalne taust ja kalduvus sõltuvustele, võib konspiratsioon tuleneda ka vajadusest oma pereliikmeid või iseennast kaitsta, näiteks vägivaldse eksabikaasa eest.

Isegi siis, kui taustauuringud näitavad üürniku või korteriomaniku laitmatut minevikku, ei tasu minetada kainet talupojamõistust ja silmi muretult võimalike probleemide või ebakõlade ees sulgeda. Mis tahes tavapäratute märkide ilmnemisel konsulteerige kinnisvara asjatundjatega.

Taustauuringuks sobivad mitmed avalikud andmebaasid

Nime järgi

Otsida saab näiteks Google’ist, suhtlusvõrgustikest ja Ametlikest Teadaannetest (www.ametlikudteadaanded.ee), kus avaldatakse kohtukutseid, kohtutäiturite teateid võlgnevuste kohta ja liiklustrahve.

Otsingu täpsustamiseks pange isiku ees- ja perekonnanimi jutumärkidesse. Kui teate või leiate veebist, et teid huvitaval isikul on lisaks hüüdnimi, tehke kindlasti otsing ka selle põhjal. Vahel toob nime järgi otsimine välja ühiseid hobisid või tuttavaid, kust taustauuringuga edasi minna.

Mõnikord leiab nime järgi olulist infot ka elektroonilises Riigi Teatajas (www.riigiteataja.ee) avaldatavatest kohtuistungite päevakordadest. Varem pakkusid eraisikute kohta delikaatset infot kohtulahendite registrid, kuid hilisematest lahenditest on nimed ja isikukoodid Euroopa Liidu nõudel kustutatud.

Tasub meeles pidada, et Eestis on palju samanimelisi isikuid. Kui üks neist on võlgu või varjab end, ei tähenda see, et ka kõiki teisi tuleks kohelda kui potentsiaalseid probleemiallikaid.

Parim asi, mida osav otsija internetist leida võib, on isikukood. Tõsisemate kriminaalkuritegude eest süüdi mõistetud eraisikud vahetavad vangist vabanedes sageli nime ning jätkavad elu n-ö puhtalt lehelt.

Kuna isikukood ei muutu, annab koodi ja avalike registrite üheaegne oskuslik kasutamine varasematest võlgadest ja majanduskuritegudest enam-vähem tõese pildi.

Organisatsioonide nimedega on enam-vähem sama lugu kui eraisikute omadegagi. Võlglased ja muul moel probleemsed firmad harrastavad nimevahetust ning otste vettelaskmiseks kasutatakse uut nime isegi mitu korda järjest. Nimevahetajate registrikoodid käituvad isikukoodidega sarnaselt ehk jäävad samaks. Koodid on veebis aastaid tasuta kättesaadavad. Tavapärasel moel tegutsevate organisatsioonide registrikoode leiab erinevatest infoportaalidest ja Krediidiinfo kodulehelt (www.krediidiinfo.ee).

Isiku- ja registrikoodi järgi

Maksu- ja tolliameti kodulehelt (www.emta.ee) saab tasuta kontrollida, kas teid huvitaval inimesel või organisatsioonil on maksuvõlgu. Maksuvõlglase otsing toimib vaid isiku- ja registrikoodi põhiselt.

Eraisikutele mõeldud Krediidiinfo lehelt www.e-seif.ee saab isikukoodi teades kontrollida, kas üürnikul või korteriomanikul on peale maksuvõlgade veel mingeid tasumata nõudeid. Maksehäirete register kajastab ka võlgu pangale ja liisinguettevõtetele, inkassofirmadele, telekomisektorile ning muudele ettevõtetele, kes on võtnud vaevaks rohkem kui 45-päevaseid või kroonilisi võlglasi maksehäirete registris avaldada.

Lisaks saab e-seifi kaudu tellida infot organisatsioonide maksehäirete, meediakajastuse ning majandusandmete kohta. Parima hinna ja kvaliteedi suhtega majandusinfot pakub PDF-vormingus majandusaasta aruanne. Samas, kui vajate ainult majandusaruannet, võite kasutada otseallikat ehk e-äriregistrit (www.rik.ee).

E-äriregistrist saab registrikoodi järgi kätte organisatsiooni kõik nimevahetused. Kui nime vahetatakse mõjuvatel ja ärist tulenevatel põhjustel, kajastatakse põhjusi ka vastava aasta majandusaruandes.

Aadressi järgi

E-kinnistusraamatust (vt www.rik.ee) leiab olulist infot kinnisvara omaniku või omanike, kitsenduste ja kohustuste kohta. Kõige parema ülevaate annab kogu registriosa väljavõte, mis sisaldab nimesid ja koode, mitmesuguseid konkreetse kinnisvara kasutamisega seotud piiranguid ning andmeid hüpoteekide kohta.

Lisaks võimaldab aadress välja peilida korteriühistu kontaktid, majandusaruanded ja fakti, kas üürikorteril on varasemast võlgnevusi. Korteriühistu kontaktide leidmiseks tuleb esmalt tuvastada ühistu nimi.

Tavaliselt sisaldab korteriühistu nimi tänava nimetust ja majanumbrit, kuid mitte alati. Nime järgi otsides leiate e-äriregistrist väljavõtte organisatsiooni üld- ja isikuandmetega, mis sisaldab juhatuse liikmete nimesid, isikukoode, mobiilinumbreid ja meiliaadresse.

Pole küll teada, kes äriregistrisse antud mobiiltelefonile vastab, kuid tavaliselt on see keegi juhatuse liikmetest.

Vahel on vastajaks endine juhatuse liige, kuid temalt saab küsida kehtivaid kontakte. Suurte kortermajade juhatus ei pruugi teada ega öelda korterite väiksemaid võlgnevusi, kuid on üldjuhul kursis maja krooniliste võlglaste ning teiste suuremate muredega, ega hoia teavet vaka all.
-----------------------------------------------------------

Kommentaar

Anna Roostar

Arco Vara elamispindade maakler

Pole põhjust üürnikke ega kinnisvaraomanikke pimesi kahtlustada, sest neid, kes ei soovigi maksta, jääb järjest vähemaks. Ütlen oma klientidele, et taustauuring on osa nende tööst. Ei ole nii, et üürid korteri välja ja pistad lihtsalt iga kuu paki raha taskusse.

Kui korteriomanik jääb ühistule kommunaalteenuste eest mitmeid kuid võlgu, pole selle taga alati pahatahtlikkus – sageli elavad üürikorterite omanikud välismaal ja kannavad mitme kuu summa üle korraga.

Minu praktikas elas ühe üürikorteri omanik Singapuris ega saanud seetõttu iga kuu kommunaalteenuste eest ülekandeid teha, ehkki üürnik talle nende eest maksis. Kuna olukord muutus pikapeale häirivaks, sõlmisime üürniku ja omaniku vahel kokkuleppe, et üürnik tasub kommunaalteenuste eest otse korteriühistule ning esitab omanikule tšekid.

Kui enne üürilepingu sõlmimist ilmneb, et üürnikul on olnud maksmisega aeg-ajalt raskusi, peab korteriomanik sellest teadma. Varasemad maksehäired ei tähenda tingimata eitavat vastust. Osa korteriomanikke soovib anda võimaluse ka sellistele üürnikele, kes maksavad vahepeal kogunevad üürivõlad ära siis, kui nad raha saavad.
------------------------------------------------------

Mis on rik.ee?

Riiklike registrite ja infosüsteemide e-teenuste portaal www.rik.ee koondab infot ja linke Eesti riigi pakutavate tasuta ja tasuliste e-teenuste kohta.Allikas: ANNE OJA, ARCO VARA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles