Pankrotimeister Facio jätab maha miljoneid eurosid võlgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facio Ehitus.
Facio Ehitus. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ehitusfirma Facio on lagunemisel maha jätnud miljonitesse eurodesse ulatuvad võlad. Võlausaldajatel pole kuigi suurt lootust oma raha pankrotiasjade või täitemenetluse kaudu kätte saada, sest reaalset vara pankrotis äriühingutel napib.

Üksteise järel on ettevõtted, mille nimekujus sisaldus kurikuulus Facio, viimastel aastatel pankrotistunud. Neid Toomas Trompi, Riho Kalve, Kaido Saveljevi ning veel mõne kompanjoni osalusega firmasid on iseloomustanud alltöövõtjatele maksmata arved. Samuti on nad pooleli jätnud riigihangetel võidetud töid ja kannatanud on tellijad. Üles on jäänud ka suur maksusumma, kirjutas Äripäev.

Firmade käekirjast on räägitud palju, kuid võlgu jäädud summa suurus on ootamatu: pankrotis firmade vastu esitatud nõudeid kokku lüües saame suurusjärguks 15 miljonit eurot. Raha ajavad taga paljud töötegijad ja tööde tellijad, sh Riigi Kinnisvara AS, Audru vald, Jõgeva linn jt. Pankrotiasjade kulgemist lähemalt uurides selgub, et enamik võlausaldajaid peab oma nõude korstnasse kirjutama.

Ehitusärimeeste viimane firma Riito Ehituse AS on aga endiselt edukas riigihangetel osaleja.

Facio üks omanikke ja juhatuse liige Riho Kalve ütleb, et midagi pahatahtlikku pole nad korraldanud ning on jäänud lihtsalt majandussurutisele alla. Ta sõnab, et nad pole ainuke ehitusfirma, kellega nii on läinud.

«Selleks ju pankrotiseadus ongi kirjutatud. Kui ettevõte muutub maksejõuetuks, siis ta lähebki pankrotti,» ütleb ta. Varatud on pankrotti läinud firmad tema sõnul põhjusel, et vara kulus enne maksejõuetuks muutumist kohustuste kandmisele. «Varaga on nüüd nii, et enne pankrotimenetlust on see vara alltöövõtjatele ikkagi välja makstud. Kohustusi on selle arvel ikkagi täidetud,» selgitab ta. «Eks pankrot tulebki siis, kui vara enam ei ole. Kaduma läinud ei ole küll mitte midagi.»

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles