Imelihtsad ja jõulupärased kommiretseptid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isetehtud jõulukink.
Isetehtud jõulukink. Foto: Peeter Langovits

Isetehtud jõulukink on kindel valik – see vormitakse täpselt kingisaaja iseloomu või eelistuste järgi ning tuleb otse südamest. Käsitööna valminud trühvlid on ühed populaarsemad kingitused, mida valmistatakse paljudes köökides jõulude eel juba aastaid.

Kalevi kommivabriku tootearendaja Gerli Oja pakub välja mõned ülilihtsad kommiretseptid, mida kodus katsetada vahelduseks klassikalistele trühvlitele.

Oja soovitab, et lugeja ärgu lasku end tema soovitustest piirata, vaid ammutaks neist inspiratsiooni. Jõhvikajahu võib asendada ju pohla- või astelpajujahuga. Kes tahab, võib kommimassi segada veidi alkoholi – näiteks rummi või brändit. Väike alkoholikogus annab särtsaka maitsenüansi ning käsitöökommid ühtlasi säilivad paremini. Üldjuhul kehtib reegel: mida värskem, seda maitsvam.

Käsitöökomme võib külmikus hoida kõige kauem nädal aega.

Üks nipp, mida kommi valmistades tasuks meeles pidada, on, et šokolaadi ei pea sulatama veevannis pliidiplaadil. Seda saab edukalt teha ka mikrolaineahju sobivas nõus, kuid siis tuleb iga 15 sekundi tagant ahju uks avada ja massi veidi segada. Muidu võib juhtuda, et šokolaad läheb kärssama.

Valge šokolaadi piparkoogi ruudud (u 50 tk)

200 g valget küpsetusšokolaadi

100 g kondenspiima

100 g piparkooke

2 spl jõhvikajahu või 1 spl sidrunimahla

Purusta piparkoogid väikesteks tükikesteks. Sulata šokolaad vesivannis, lisa juurde kondenspiim, purustatud piparkoogid ning 1 spl jõhvikajahu. Lase segul hetk pakseneda ja jahtuda ning suru umbes 1 cm paksuse kihina kandilise karbikaane või keeksivormi põhjale. Raputa peale ülejäänud jõhvikajahu või – kui kasutasid sidrunimahla – riivi peale pisut sidrunikoort. Jäta segu vähemalt tunniks külmkappi tahenema ning lõika seejärel meelepärase suurusega tükkideks.

Fotod: Peeter Langovits

Iirisetrühvlid valge šokolaadi-kaneelikreemiga (u 40 tk)

200 g tumedat küpsetusšokolaadi

150 g iiriseid

2 spl piima

200 g valget küpsetusšokolaadi

150 g hapukoort

1 tl kaneeli

Sulata vesivannis valge šokolaad, lisa hapukoor ja kaneel ning pane kreem külmkappi vähemasti tunniks tahenema. Sulata vesivannis tume šokolaad. Täida metallist kommikapslid esmalt tumeda šokolaadiga, seejärel kalla üleliigne šokolaad vormidest välja, et kommile moodustuksid tumedast šokolaadist põhi ja servad. Pane kapslid külma, et šokolaad taheneks. Sulata vesivannis iirised, millele lisa piim. Lase iirisemassil veidi jahtuda ning täida tahenenud kapsid poolde kõrgusse iirisega. Kõige peale pritsi pritskoti või tavalise kilekoti abil valge šokolaadi-kaneelikreemist tupsukesed. Säilita külmikus.

Fotod: Peeter Langovits

Kirju koera pallid (16 tk)

400 g küpsetamiseks mõeldud piimašokolaadi

40 g kondenspiima

100 g klassikalisi või vanilliküpsiseid

8 apelsinimaitselist marmelaadikompvekki

Purusta küpsised peeneks jahuks. Sulata vesivannis pool šokolaadi, lisa küpsisejahu ja kondenspiim. Lase segul hetk pakseneda ja jahtuda. Poolita marmelaadikompvekid. Võta peotäis segu, suru see näppude vahel pisut kokku, aseta keskele poolik marmelaadikompvek ning vooli segust ümarad kuulikesed. Sulata ülejäänud šokolaad vesivannis, kasta pallikesed šokolaadi, puista peale meelepärast puistet (väga hästi sobib küpsisepuru) ning aseta külmkappi tahenema.

Fotod: Peeter Langovits

Aprikoosi-martsipani kuulikesed (16 tk)

8 kuivatatud aprikoosi (võib kasutada ka muid meelepäraseid  kuivatatud marju, pähkleid)

200 g mandlimartsipani

pisut kardemoni või kaneeli

200 g tumedat küpsetusšokolaadi

Suru martsipanimass pisut õhemaks, lisa noaotsaga kardemoni ning vooli ühtlaseks massiks. Lõika aprikoosid pooleks. Võta tükk martsipani, aseta selle keskele poolik aprikoos ning vooli kuulikesed. Sulata vesivannis tume šokolaad ning kasta kuulid šokolaadi, puista soovi korral peale meelepärast puistet ning aseta kommid külmkappi tahenema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles