Kärbetest ei pääse ka olümpia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiarõngad.
Olümpiarõngad. Foto: AFP / Scanpix.

Jeremy Hunt, kes värske Briti kultuuriministrina Londoni 2012. aasta olümpia eest vastutama hakkas, teatas oma esimesel ametisoleku päeval julgelt, et mängude eelarve kaitstud ei ole.

Mille peale Londoni linnapea Boris Johnson teda hoiatas, et olümpiaraha kärpimine oleks «viga».

Hunt, kes käesolevaga leiboristist Tessa Jowelli kultuuriministri portfelli üle võttis, ütles uudisagentuurile BBC, et üle vaadatakse kõik kultuuri-, meedia- ja spordiosakonna eelarved.

«Kaitstud ei ole ka olümpiaraha,» ütles ta. «Ükski eelarve pole kaitstud ning me vaatame üle nad kõik ja küsime endalt, kas me võiksime siit midagi kokku hoida, ilma põhiteenuseid kahjustamata?»

Olümpiaeelarve on 9,3 miljardit naela, mille hulka on arvestatud 2 miljardit naela ettenägematuteks kulutusteks – millest omakorda on veidi üle 700 miljoni naela juba ära kulutatud.

Hunti kommentaarid tõid kaasa parteikaaslasest linnapea Johnsoni hoiatuse. Meeri pressiesindaja ütles, et Johnson on olümpiaprojekti jaoks alates 2008. aastal ametisse astumist juba väga palju raha kõrvale pannud ning summasid otsitakse pidevalt lisaks.

«Linnapea mõistab, et kuna kulude kokkuhoiu nimel on kõvasti vaeva nähtud, oleks praegu tõesti võimalik osad rahad käiku lasta, kuid tema arvates oleks viga, kui me olümpiaeelarvest liiga palju raha välja võtame – ainult selleks, et olla sunnitud seda sinna tagasi panema, kuid mängud ukse ees,» ütles pressiesindaja.

Hiljem ütles meer BBC vahendusel järgmist: «9,325 miljardi naela suuruse eelarve puhul on loomulikult ka manööverdamisruumi.» Samuti väljendas ta lootust, et olümpiamängudel ka Jowelli jaoks sobiv roll leitakse.

Et juba ette nullida valitsuse edasisi katseid olümpia arvelt kokku hoida, tõttas linnapea kabinet lisama, et Johnson on pühendunud Londoni idaosa uuendustöödele ning «usub, et nimetatud investeeringute kallale minek oleks väär majanduspoliitika».

Jowell, kes algusest peale olümpiaprojekti kaasatud on olnud, ütles: «Konservatiivid peaksid olümpiaeelarve destabiliseerimisega väga ettevaatlikud olema. Seal on suured varud ettearvamatute kulutuste jaoks, mis on aidanud meid igatepidi graafikus püsida. Kui ettearvamatute kulude arvelt praegu kokku hoidma hakata, võib see küll anda lühiajalise efekti, kuid tekitada hiljem lisakulutusi.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles