Üle 1000-eurosed tehingud tuleb tulevikus deklareerida

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahanduskomisjon saatis viimaks maksumuudatuste paketi suurde saali.
Rahanduskomisjon saatis viimaks maksumuudatuste paketi suurde saali. Foto: SCANPIX

Riigikogu võttis kolmapäevel vastu käibemaksuseaduse ja raamatupidamise seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega tuleb käibemaksu deklaratsiooni lisas deklareerida üle 1000-eurosed tehingud-

Seaduse poolt hääletas 48, vastu oli 23 ja hääletamata jättis 28 riigikogu saadikut.

Riigikogus vastu võetud käibemaksuseaduse muutmise eelnõuga kohustatakse ettevõtjaid esitama alates järgmise aasta 1. juulist maksuametile käibedeklaratsiooni lisal arvete informatsiooni. Käibedeklaratsiooni lisa esitamise kohustus tekib, kui arve või arvete kogusumma ilma käibemaksuta on maksustamisperioodil tehingupartneri lõikes vähemalt 1000 eurot.

Deklaratsiooni lisa on ettevõtjate ja raamatupidajate seas tekitanud suurt vastumeelsust. Peamine kriitika on taaskord seotud kiirustamisega, ühtlasi tekitab see huvigruppide hinnangul juurde bürokraatiat. Advokaadibüroo Sorainen partner Allar Jõks avaldanud ka arvamust, et see pruugi vastata põhiseadusele.

Rahandusminister Jürgen Ligi hinnangul on tegemist aga süsteemi põhimõttelise muutusega, mis aitab tagada võrdset konkurentsi ja vältida pettusi üsna tagasihoidlike kuludega, mis ajas pöörduvad kokkuhoiuks.

Käibedeklaratsiooni lisas hakkavad kajastuma järgmised andmed müügi- ja ostuarvete kohta: summa tehingupartneri registrikood (käibemaksukohustuslastest FIEd võivad soovi korral kasutada ka isikukoodi), tehingupartneri nimi, arve number ja kuupäev, arve summa ning käibemaksu informatsioon. Kajastamisele ei  kuulu tehingud, milles on üheks osapooleks füüsiline isik. 

Tehingupartnerite info 1000 eurole seatud piir annaks maksu- ja tolliameti hinnangul neile  ülevaate 60 protsendist tehingutest äriühingute vahel, mis moodustab kõigi tehingute kogusummast 99 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles