Töö ajal magamisest tõuseb hoopiski kasu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uni võib tulla ka töölaua taga.
Uni võib tulla ka töölaua taga. Foto: SCANPIX

Kui töötaja töö ajal tukastab, siis tööandjad sellele just hea pilguga ei vaata. Samas tõuseb väikesest päevasest uinakust töövõime seisukohalt tõuseb kasu. Oluline on ka, millal uinak teha, kirjutab koolitaja Indrek Maripuu oma blogis.

Teadlased usuvad, et tukastamise kasutegur sõltub nii selle pikkusest kui ka kellaajast. Ajaliselt peetakse parimaks uinaku tegemise ajaks klassikalist siesta aega ehk kellaaega vahemikus 13-16. Hilisem tukkumine võib hakata mõjutama ööund.

Tukastamise rusikareeglid:

  • Kui on vaja oma tähelepanuvõimet parandada, siis on parim 10-20 minutiline uinak.
  • Mälu parandamiseks ja faktide paremaks meeldejätmiseks on abiks umbes tunnine uinak. Sellise puhkepausi ebameeldivam pool on uimane olemine vahetult peale ärkamist.
  • 90-minutiline uni, mis on üks täistsükkel, on aga abiks kui tahad taaskäivitada oma loovust, muuta lihtsamaks uute tegevuste õppimise (näiteks jalgrattasõit vmt).

Üks põnev fakt veel – kui näed sellise väikese tukastamise ajal ka und, siis on üpris suur tõenäosus, et sul on unevõlg ja peaksid öösiti rohkem magama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles