Väliskapitali Eestist põgenemine on liialdus

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisinvesteeringuid tuleb aina juurde.
Välisinvesteeringuid tuleb aina juurde. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

 Välismaiste otseinvesteeringute maht Eestisse kasvab endises tempos.

Ehkki välismaise kapitali riigist lahkumine on olnud Eesti jaoks seni võõras mure, on nüüd toimunud muutuse põgenemiseks nimetamine liialdus ning mineku põhjused on pigem välisettevõtete koduturul kui siin.

«Ma ei dramatiseeriks olukorda ega nimetaks seda väliskapitali põgenemiseks, sest põhjused müügiks on olnud väga erinevad,» ütles advokaadibüroo Sorainen juhtivpartner Toomas Prangli. «Küll aga on kohalikud ettevõtjad muutunud aktiivsemaks äride laiendamisel läbi teiste ettevõtete ostu. Siin on üheks põhjuseks see, et kohalikud ettevõtted on võrreldes sajandi algusega kasvanud suuremaks ja jõukamaks, kuid ka ettevõtete juhid on arvatavasti riskialtimad,» lisas ta.

«Ei ta page,» kinnitas ka advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous partner Sven Papp, kes sõnas, et lahkumise põhjused asuvad pigem välismaal. «Majandus on lihtsalt sellises faasis, kui kriisist läbi tulles üritatakse perifeeriast tagasi tõmbuda ja keskenduda oma põhiturule,» põhjendas ta.

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles