Ministeerium: Eesti majandus kasvab tänavu vähemalt ühe protsendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Peeter Langovits

Statistikaamet korrigeeris täpsustatud andmetele tuginedes Eesti kolmanda kvartali majanduskasvu varem arvatud 0,4 protsendi asemel 0,7 protsendile. Arvestades varem hinnatust kiiremat kasvu kolmandas kvartalis, kasvab rahandusministeeriumi hinnangul SKT käesoleval aastal vähemalt ühe protsendi.

Kasvu tagas rahandusministeeriumi hinnangul palgatulu suurenemine ning tarbimis- ja investeerimisjulgus erasektoris. Eelmise kvartaliga võrreldes tõusis sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP 0,6%.

III kvartalis oli SKP jooksevhindades 4,7 miljardit eurot.

Majanduskasvu panustas juba teist kvartalit järjest enim kaubanduse tegevusala jae- ja hulgikaubanduse kiire kasvu toel. Suurema mõjuga SKP tõusule olid täpsustatud andmete kohaselt veel info ja side ning töötleva tööstuse tegevusala lisandväärtuse kasv. Töötleva tööstuse tõusu panustas kõige rohkem metalltoodete tootmise kasv. 2013. aasta III kvartalis panustasid SKP suurenemisse enam kui pooled tegevusalad.

Arvestades varem hinnatust kiiremat kasvu kolmandas kvartalis, võib rahandusministeeriumi hinnangul 2013. aasta kokkuvõttes oodata Eesti majanduskasvuks vähemalt 1 protsenti. Ettevõtete välistellimuste indikaatorid lubavad välisnõudluse paranemist alates uuest aastast. Kolmanda kvartali majanduse reaalkasv oli rahandusministeeriumi suveprognoosist väiksem, kuid riigieelarve tulude seisukohalt olulisem nominaalkasv vastas prognoosile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles